Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Woekerende Bamboe

Ga naar beneden

Woekerende Bamboe

Bericht van cosanostra op 2011-05-01, 20:30


Hallo,

Ik wil graag de permacultuurprincipes gaan toepassen in mijn nieuwe tuin en heb al iemand gevonden die mij hier mee wil gaan helpen. De grond in mijn tuin bestaat op dit moment nog uit onkruid, mos en gras. Midden in de tuin staan twee grote bamboe's die erg woekeren. Ze woekeren overal naar toe en ook de tuin van beiden buren zijn er niet veilig voor.

Nu is mijn vraag: voor een aanleg van mijn moestuin, is het dan verstandig om alle bamboe (of zoveel mogelijk) te verwijderen of kan het geen kwaad dat deze onderdeel uit gaat maken van de moestuin? Zo niet, dan komt er ook een vijver vlak bij de bamboe te staan.

Wanneer ik ze beter kan verwijderen, is het dan een optie om gebruik te maken van de onkruidherbicide ''panic''? Ik weet dat dit absluut tegen alle permacultuur principes is, maar deze blijkt volledig biologisch afbreekbaar te zijn en schaadt de bodem niet en daarbij bespaart mij dit heel veel werk. Wat vinden jullie?

Gr.
Mike

cosanostra

Aantal berichten : 2
Registratiedatum : 01-05-11

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van Linder op 2011-05-02, 00:32

Hoi mike,

het doodt plantenmateriaal en is hierin niet selectief, dat maakt het eigenlijk wel tot een 'gif', al zou het daarna afbreken. Ook 'roundup' van monsanto is biologisch afbreekbaar (maar het breekt af in deeltjes die nog schadelijker zijn...)

Ik zou dus gewoon ver blijven van dat soort goedjes.

Het lijkt me in ieder geval niet wenselijk om bamboe in het moestuin gedeelte van je tuin te hebben. Misschien is het te verplaatsen naar de rand, als haag?

Bamboe is natuurlijk best ok in een permacultuurtuin, mits het binnen de perken te houden is. Een aantal bamboesoorten is eetbaar, je kunt dan elk voorjaar je eigen bamboescheuten oogsten, tegelijk houdt je je de bamboe een beetje in toom. Ook een pad langs de bamboehaag zorgt dat het niet overal op kan komen. Aan de andere kant van je hek kunnen je buren er misschien minder blij van worden als je de bamboe aan de rand zet..

Naast de stokken die het je oplevert voor je bonen en dergelijke, zijn er vast nog heel veel toepassingen te noemen voor bamboe. is het te achterhalen welke soort het is?

grts

ps,
ik heb het onderwerp toch maar naar 'beplanting' verplaatst, daar past het denk ik net iets beter
avatar
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

Profiel bekijken http://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van Marijtje op 2011-05-02, 13:17

Welke soort is het en hoeveel m2 staat ermee vol?
Kun je wat meer vertellen over je tuin - hoe groot is ie en wat zijn je plannen? Zo ben ik bijvoorbeeld benieuwd of je ook tegels over hebt en dingen in potten wilt opkweken. Dan zou je dat zolang kunnen doen op de plekken waar je de bamboe kwijt wilt.

De meeste bamboe laat zich maar moeilijk verwijderen. Als je een soort hebt die niet eetbaar is en je hebt geen honderden stokken nodig, dan zou ik proberen het weg te halen.
Maar dan niet door bestrijdingsmiddel, maar door eerst proberen het uit te spitten (ja, helaas), het afdekken met tegels en wat er toch opkomt voortdurend afkappen.

Marijtje

Aantal berichten : 47
Registratiedatum : 23-02-11
Woonplaats : Randstad

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van cosanostra op 2011-05-02, 16:56

[quote="Marijtje"]Welke soort is het en hoeveel m2 staat ermee vol?
Er staan op dit moment twee bamboe's, waarvan ik er 1tje sowieso uit wil halen, de kleine (zie foto)

https://redcdn.net/ihimizer/g/foto0213s.jpg/

Ik weet ook niet zeker welke soort het is, ik denk dat het gaat om de Phyllostachys. Ik wil de hele linkerkant van de tuin gebruiken voor de moestuin en de vijver wil ik met de grote kant vlak bij de grote bamboe plaatsen. De andere wil ik dan helemaal uitgraven (blok met wortels) Om de grote bamboe zit plastic, maar dit houdt niet alles tegen. Kan ik deze laten staan of is het voor de moestuin beter om hem net als de andere helemaal weg te halen? Ik denk dat het onmogelijk is om alles weg te halen gezien de beiden buren ook bamboe hebben.

Ik ben aan de voorkant ook al begonnen met omspitten gezien het er vol zit van de onkruid, mos en grasstukken. Als ik alles heb omgespit en de bamboe kan laten staan, graaf ik de vijver in en ga ik de hele grond voeden met compost. Ik weet eigenlijk niet zo goed de vervolg stappen. Ik kom heel veel gedetaileerde informatie tegen over permacultuur, maar weinig over het echt beginnen. Hiermee bedoel ik de grond voeden, dan mulchen, (en hoe je dat precies doet met karton e.d.) de tuinaarde en het daadwerkelijk planten. Is hier een heel concreet stappenplan van beschikbaar?

Gr.
Mike
cosanostra

Aantal berichten : 2
Registratiedatum : 01-05-11

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van Marijtje op 2011-05-02, 17:17

Zo te zien is het geen hele grote bamboe, dat scheelt weer!
Maar dat er plastic omheen zit, is misschien om woekeren een beetje tegen te gaan. Misschien een veeg teken...

Kant-en-klare stappenplannen ken ik ook niet, maar ik denk dat het goed is om eerst eens rustig te inventariseren:
- fysische aspecten van de plek (lichtval, windrichting, bodem, hemelwaterafvoer)
- bestaande beplanting, o.a. wat staat er aan zgn. 'onkruid' is een indicatie van de bodemgesteldheid
- wat wil je er precies mee (alleen eetbaar of ook sier, ook voor kinderen?, huisdieren of niet, wil je ook in je tuin kunnen zitten etc)

En dan maar schuiven naar aanleiding van alle functies en alle mogelijke relaties die alles en iedereen (plant, mens en dier) met elkaar kan aangaan op die plek.

Misschien kom je dan wel op een heel andere plaats uit voor de vijver...Marijtje

Aantal berichten : 47
Registratiedatum : 23-02-11
Woonplaats : Randstad

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van Gast op 2011-06-18, 16:57

Wij hebben zeer slechte ervaringen met bamboe en ook met riet. Enkel diep genoeg uitgraven helpt. Zelf wil ik het nooit meer in de tuin omdat het gaat woekeren. Plastic kan het zeker niet tegen houden. Voor de kwaliteit van je grond te kennen kan je een bodemonderzoek laten doen in je tuin dan weet je al iets meer.
Als je karton legt dat minimaal 10 cm overlapt en daarover heen een laag van minimaal 10 cm grof materiaal zoals stro of iets anders en je wacht minstens 8 maanden dan zijn al de eenjarigen en grassen verdwenen. Onkruiden met penwortel komen dan nog steeds tevoorschijn maar die moet je blijven uittrekken tot ze er het bijltje bij neerleggen. In de tussentijd kan je rustig plannen maken hoe je wil dat je tuin eruitziet en wat je er allemaal in wil hebben. Dus neem een stuk papier en maak een grondplan van je huis en tuin en ook de oriëntatie en zet al de vaste gegevens erop. Dan maak je lijstjes met je wensen en die probeer je dan in te passen in de tuin, rekening houdend met zon, wind en regen. Dan ben je al een hele stap verder en kan je na een jaartje beginnen met aanleg en planten.

succes
hofterwilgen

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van TerraXY op 2011-07-29, 09:33

Zelf wil ik wel bamboe in mijn tuin maar ben dus nu wel gewaarschuwd voor het woekeren.
Ik ben in de gelukkige situatie dat ik 1,5 tot 2,5 meter deksels van boerensilo's heb (en ook nog meer kan krijgen). Dit is gewapend polyester van 3 tot 10 mm waardoor bamboe volgens mij niet heen kan groeien: Ik wil daarvan nu een aantal gebruiken om bamboe toch bij mij een beperkte ruimte te geven.
Deze deksels zijn als ik ze omgekeerd gebruik dus dikwandige vijvers maar hoe diep moet ik deze ingraven om ze geschikt te maken als bamboe bassins en hoe diep woekeren de uitlopers van bamboe??
En wie heeft er bamboe stekken voor mij???
avatar
TerraXY

Aantal berichten : 65
Registratiedatum : 29-05-11
Leeftijd : 61
Woonplaats : Schoonloo / Heiligerlee

Profiel bekijken http://www.medume.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van Linder op 2011-07-29, 19:36

bamboe heb ik niet voor je, maar ik wil er wel op wijzen dat er soorten zijn die meer en soorten die minder woekeren, in het engels googlen op 'clumping bamboo' zou je de juiste richting in moeten helpen.

let ook op of je een eetbare soort hebt, de beste manier om bamboe in de hand te houden lijkt me gewoon rijkelijk oogsten. Jonge scheuten in het voorjaar opeten, en oudere drogen en als stok gebruiken.

maar ik zeg dit puur op eigen inschattingsvermogen, ik heb geen enkele ervaring met bamboe.

grts
avatar
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

Profiel bekijken http://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van Alex op 2011-07-29, 20:41

Er zijn soorten bamboe die zich voortplanten met 'runners' en soorten die zoals linder al zei een klomp vormen en zich van daar uit langzaam uitbreiden. Het is vooral de eerste soort die erg woekert.

Op de permacultuur jaaropleiding kwamen een aantal horror verhalen over bamboe langs, over soorten die zelfs uit een betonnen waterput wisten heen te 'breken' en zich verder door de tuin verspreidden. Maar ook iemand die zo'n 'clumping' soort had die zich alleen heel langzaam uitbreidde.

Ik zou dus vooral goed nadenken over welke soort bamboe je neemt, en dan kijken waarin je de bamboe gaat zetten.
avatar
Alex
Admin

Aantal berichten : 54
Registratiedatum : 21-11-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van TerraXY op 2011-07-29, 22:53

@Linder: Ik had in eerste instantie bamboe alleen in het kader van biodiversiteit in gedachte en daarbij eetbaar eigenlijk vergeten maar dit is zonder meer een goede tip die ik ook volg.

@Alex: woekeren is een groot probleem maar ik hoop dit middels een dikwandige voormalige chemie silo in de macht te kunnen houden waarbij ik ook de bak boven de ander planten laat steken en de bamboe verdiept in de bak laat groeien. Laat ik eens de eerste zijn die bamboe in de macht krijgt Smile

Ik zoek dus een eetbare bamboe die ik ook voor de stokken/palen ga houden cherry
avatar
TerraXY

Aantal berichten : 65
Registratiedatum : 29-05-11
Leeftijd : 61
Woonplaats : Schoonloo / Heiligerlee

Profiel bekijken http://www.medume.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van Linder op 2011-07-30, 13:11

Hoi terra,

dat van die silo is zeker geen slechte optie, ik denk alleen dat alex dr punt was dat je, vóór je iets in de silo plant, kunt uitzoeken welke soort bamboe je erin zet. Als je én let op welk soort bamboo erin komt (clumping) én het in een afgesloten container plant heb je dubbel ingezet op niet woekeren.

Overigens ben ik bang dat je niet de eerste gaat zijn die probleemloos met bamboo werkt, zoals gezegd bamboe vindt op genoeg permacultuurtuinen een plek. Essentieel is de plaatsing (principe van relatieve locatie) en in welke zone (permacultuur zone 1 tm 5).

In het filmpje 'a forest garden year' van martin crawford laat hij zien hoe hij met bamboe omgaat.

Het taalgebruik, een plant 'in de macht krijgen', strookt trouwens niet helemaal met de idee-en van 'working with nature, not against'. Maar das nogal taaltechnisch misschien Smile

grts
avatar
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

Profiel bekijken http://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van Scouse Tommy op 2011-10-19, 14:15
Als je het mij vraagt betreft het hier (links) een Pseudosasa "Japonica" ookwel Pijlbamboe genaamd, (sterk woekerend) kijk eens of er een gele nerf/streep over de bovenkant van het tot 30cm lange blad bevind, geen andere bamboesoort heeft dit kenmerk.
Zie ook een behoorlijke struik aan de rechterkant staan, dit is denk ik wel een phylostachis soort (bisetti of aurea) al kan het ook een aardig uit de kluiten gewassen fargesia zijn maar deze worden over het algemeen niet hoger dan 2m al zijn er ook soorten die tot wel 5m hoog kunnen groeien.. (kluitvormende soorten zijn trouwens Fargesia's)
Woekerende soorten worden tegengehouden met worteldoeken of dmv stevige bakken te ingraven.
Zelf heb ik 2 woekerende soorten in de tuin en een aantal fargesia's, maak geen gebruik van doeken etc want de woekerende rhizomen graaf ik op tijd uit de grond en doneer deze aan mede tuinierders.Winkavatar
Scouse Tommy

Aantal berichten : 31
Registratiedatum : 14-08-11

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Woekerende Bamboe

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum