Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


kleimaskers en bloemknoppen

3 plaatsers

Ga naar beneden

kleimaskers en bloemknoppen Empty kleimaskers en bloemknoppen

Bericht van Eironeia, Saskia 2013-08-18, 17:38

Ik heb 2 vragen waarvan ik het antwoord niet op internet kan vinden:
1. Ik meen vrij zeker dat ik ooit heb gelezen dat als preventie voor verkeerde beestjes in je fruitbomen deze in het najaar met een kleimasker (een strook) behandeld kunnen worden. Maar hoe? ik kan het nergens meer terug vinden. Weet iemand meer?
2. Mijn rabarber produceerde meerdere malen wonderschone grote dikke bloemknoppen (die ik er steeds uit moest halen) en mijn 2jarige Nine Star perennial broccoli gaf geen bloemknoppen (die ik juist zo graag wilde) op enkele piezelige bloemetjes na. Bij het zoeken naar oplossingen kom ik echter voor beide tegengestelde problemen de zelfde oplossing tegen: bemesten .... Dit lijkt mij helemaal niet logisch, heeft iemand een verklaring of weet iemand beter?
Eironeia, Saskia
Eironeia, Saskia

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 19-01-11
Leeftijd : 66
Woonplaats : Rotterdam

http://www.eironeia.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

kleimaskers en bloemknoppen Empty Re: kleimaskers en bloemknoppen

Bericht van Robert en Monique Knops 2013-08-19, 14:43

2 Als een plant het goed heeft en dus van genoeg voedingsstoffen en water voorzien wordt dan produceert hij ook goed, dus bemesten lijkt mij ook een goede oplossing (stalmest, compost, vers gft en als je er niet vies van bent kun je ook urine geven). Het kan ook zijn dat je bodemleven nog in ontwikkeling is en de plant hierdoor niet van genoeg voedingstoffen wordt voorzien. Dat kan liggen aan het organisch gehalte in de grond in verhouding tot de hoeveelheid water in de grond. (het meeste bodemleven heeft graag een vochtige grond)
1 Ik weet niet wat voor vervelende beesten je bedoeld en heb ook nog nooit gehoord van een kleimasker voor bomen, maar alle beesten die voor wormen in het fruit zorgen vliegen naar het fruit toe, dus lopen niet over de stam. Als je last heb van ongedierte is het in ieder geval handig om alle vruchten, dus ook die van de grond op zijn minst te koken/verwerken, zodat geen larven tot volwassenheid kunnen komen.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

kleimaskers en bloemknoppen Empty Re: kleimaskers en bloemknoppen

Bericht van Linder 2013-08-19, 15:15

Ja, je kunt voor beide strategien gaan.

Ik denk dat in het geval van jou fruitbomen een aantal dingen kunnen gebeuren:

- aftoppen van de te hoog geworden windhaag, je zit in een vochtige regio met veel mist (te zien aan alle mossen die echt overal en op iedere boom of steen groeien), wat betekend dat jou bomen meer last van schimmels zullen hebben, een betere doorluchting kan dat verminderen.

- alle lichen en mossen van de stammen en takken verwijderen. de mossen parasieteren op de sapstroom maar dit is zo weinig dat de boom er geen last van heeft. Wel blijft het in het mos vochtig, wat de boom weer vatbaarder maakt voor schimmels.

- fatsoeneren, de bomen hebben altijd klassieke snoei gekregen en zijn inmiddels al best oud (zeg maar de midlife crisis voorbij). Dus de bomen middels snoei wat verjongen en terug gaan naar een jaarlijkse snoeibeurt.

- Kleimaskers en lijmbanden kunnen inderdaad alles dat van onder de boom erop kruipt tegen houden. onder andere de luizen-melkende mieren. maar ook nog wel een paar andere beestjes.

- Zoals robert zegt, alle gevallen fruit oprapen en verwijderen. Ofwel cider/wijn van maken (is serieus heel makkelijk, net als die vlierbloesemdrankjes) of elders composteren (bv in een plastic tas, of in de gier). In ieder geval zorgen dat je de cyclus van betreffende beesten doorbreekt. Als er een beestje in een vrucht zit, of een eitje of larve oid, dan laat de boom die vrucht (vaak eerder) vallen. valfruit is meestal aangetast fruit. Als je deze laat liggen onder de boom dan voltooid de larve zijn levenscyclus en kruipt uit het fruit de grond in waar het verpopt, of als nymfe verder gaat of gewoon 'slaapt'. Om volgend jaar als volwassen insect, recht onder de fruitboom, weer uit de grond te kruipen om boven zich in de fruitboom mooi weer nieuwe eitjes te kunnen leggen.

wat ook heel mooi zou zijn is als je 1x (per jaar?) kippen in je boomgaard en/of moestuin zou kunnen loslaten voor een tijdje, maar ja, dat word wel heel veel hekwerk maken, en daar houden jullie niet van geloof ik... hekken dat is....
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

kleimaskers en bloemknoppen Empty Re: kleimaskers en bloemknoppen

Bericht van Robert en Monique Knops 2013-08-20, 23:26

Hoe kom je erbij dat mossen/korstmossen (lichenen / symbiose tussen alg/cyanobacterie en hogere schimmel) parasiteren op het substraat waarop ze leven. Mossen zitten vast met rhizoïden en dat zijn wortels die helemaal geen sapstroom kennen, wat betekend dat ze geen voeding kunnen opnemen van het substraat waarop ze leven. Korstmossen zijn ongevaarlijke schimmelmatjes voor het substraat waarop algen/cyanobacteriën groeien, die glucose produceren. Mossen / korstmossen halen hun voeding vanuit de lucht en het regenwater. Bij een hoge luchtvochtigheid en gezonde lucht krijg je meer groei van mossen en korstmossen, wat heel positief is. Bij fruitbomen kan dit echter wel tot verstikking bij de knoppen leiden, omdat de boom nog maar nauwelijks groeit. Dan moet de boom gesnoeid worden zodat de boom weer groeit. De mossen/korstmossen komen pas tot ontwikkeling op takken die ouder dan drie jaar zijn en dus bij voldoende jonge takken aan een boom zul je geen problemen hebben van deze prachtige organismen die heel veel bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. In en op mossen/korstmossen leven ook weer veel organismen. Mossen en korstmossen gaan schimmelziektes tot een zekere mate juist tegen, omdat ze de boom tegen rondvliegende sporen van mogelijke probleem soorten beschermen (als een deken). Waar deze organismen groeien wordt de boom in ieder geval niet aangetast. Ik ben nog nooit iets tegengekomen van een goed artikel/onderzoek dat aantoont dat mossen en korstmossen schimmelziektes in bomen laat toenemen (of de kans erop vergroot).

Als ik de beschrijving hoor dan beschik je over een gezonde berglucht (tenminste ik ken zo'n situaties in de Alpen). Daarmee is de kans op veel schimmelziektes niet heel erg groot. Tenminste heb ze nooit veel waargenomen in de Alpen. Een goede doorluchting in de kroon is trouwens altijd handig.



Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

kleimaskers en bloemknoppen Empty Re: kleimaskers en bloemknoppen

Bericht van Eironeia, Saskia 2013-08-21, 12:35

Hoi Robert, ik ben bang dat er wel degelijk beestjes via de stam (lijmbandjes) naar boven klimmen, vraag me niet welke  :-) . het is hier niet echt Alpig, maar vochtig en windstil, vrees ik. Ik las ook ergens dat korstmossen - zij het licht -, een zwakke boom wel kunnen verzwakken.
Linder: Er zit echter hier zoveel mos op dat alleen maar snoeien (en verjongen) kan helpen van de zwaar bemoste bomen af te komen.
Maar hoe maak je nu een kleimasker???? Ik ga het er maar gewoon op smeren. Wens me maar succes 35 bomen :-)).
Eironeia, Saskia
Eironeia, Saskia

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 19-01-11
Leeftijd : 66
Woonplaats : Rotterdam

http://www.eironeia.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

kleimaskers en bloemknoppen Empty Re: kleimaskers en bloemknoppen

Bericht van Linder 2013-08-24, 20:21

Robert,

In het blad van de noordelijke pomologische vereniging stond dit voorjaar een artikel over de invloed van lychen en mossen op fruitbomen (appelbomen in dit geval). Hun oordeel was dat het hechten in de schors niet echt een probleem was, eerder het feit dat het in het mos vochtig blijft. Maar ze hadden het wel over een vorm van parasieteren, vocht/nutrienten, maar misschien alleen vocht, uit de sapstroom te onttrekken.

Ze vermeldden er wel bij dat dit geen nadelig effect had op de fruitboom.

saskia, kleimaskers heb ik ook geen ervaring mee.
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

kleimaskers en bloemknoppen Empty Re: kleimaskers en bloemknoppen

Bericht van Robert en Monique Knops 2013-08-25, 22:20

Het zijn geen biologen, natuurkenners of biodiversiteitsliefhebbers en hier is echt sprake van folklore. Mossen en korstmossen zijn absoluut geen parasieten. Ze groeien op dode substraten (schors van bomen is dood). Bomen die nog nauwelijks groeien (bv. door ouderdom) hebben de knoppen dichter op de schors en hierop groeien de mossen en korstmossen die door hun groei de knoppen kunnen inkapselen en daarmee verzwakken. Hierbij halen mossen en korstmossen geen voeding uit hun knoppen, want dat kunnen ze niet (niet de juiste wortelstructuren voor). Verjongen van de boom is de enige manier om dit te voorkomen.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

kleimaskers en bloemknoppen Empty Re: kleimaskers en bloemknoppen

Bericht van Linder 2013-08-27, 01:05

Het zijn geen biologen, natuurkenners of biodiversiteitsliefhebbers
ehm, robert, kén je de vrijwilligers van de npv?
want daar lopen nou juist gepensioneerde biologen, natuurkenners en biodiversiteitsliefhebbers tussen.

maar goed, zoals ik al zei, ik zal dat artikel eens opsnorren, want zonder hun argumentering kunnen wij het er wel over hebben maar snijd dat weinig hout.

gr.
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

kleimaskers en bloemknoppen Empty Re: kleimaskers en bloemknoppen

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum