Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Zaadmengsels

2 plaatsers

Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Zaadmengsels

Bericht van Matis 2012-08-25, 21:22

Hallo,

Ik was van plan een deel van mijn moestuin in te zaaien met zaadmengsels, dat zie je Sepp holzer ook doen, heb het dit jaar geprobeert en het werkt goed!
Nu heb ik hier enkel wat vraagjes over, namelijk;

Zouden jullie zaadbommen maken? Dus met klei en compost zodat de vogels de zaadjes niet opeten of zonder? Dan moet je ze wel onderschoffelen.

In het boek van Sepp holzer staat dat hij zaaiaardappelen gebruikt. Dit wil ik ook doen maar heb er 2 vragen over; 1. Hoe kom je aan die zaadjes? Uit de besjes halen zoals een tomaat? 2. Hoe voorkom je dat ze groen worden? Want in zo'n veld gaat aanaarden dan moeilijk.

Ik wil dan een heel divers mengsel maken, moet je dan nog aan gewasrotatie houden?

Dit is een plantenlijst van zaadjes die ik erin wil doen (evt. in 2 of 3 lijsten scheiden zodat het makkelijker is qua oogsten). Mischien worden er meer planten aan toegevoegd

Wilde rucola
Sla
Hertshoorn weegbree
Radijsjes
Gierst
Quinoa
Kamille
Borage
Zonnebloemen
Papaver
Boomspinazie
Turkse Spinazie
Wilde tomaat
Aardappel
Aardaker
Vlas
Oliepompoen
Klis
Erwt
Tuinbonen
Lupine
Kaasjeskruid
Valeriaan
Suikerwortel
Bospinda
Luzerne
Prairie mimosa
Linzen
Anijs
Kattenkruid
Bieslook

Groet Matis

Matis

Aantal berichten : 221
Registratiedatum : 09-06-11
Leeftijd : 25
Woonplaats : Overloon

Terug naar boven Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Re: Zaadmengsels

Bericht van Robert en Monique Knops 2012-08-26, 10:36

Hoi Matis,

Je haalt de zaden uit de tomaatachtige vruchten van de aardappelplant. Ik geloof dat de kiemlingen van een aardappelplant het eerste jaar maar zeer kleine aardappeltjes zal opleveren (weet het niet zeker). Ik zou deze apart inzaaien, zodat je de soorten (ieder zaadjes heeft zijn eigen kenmerken en levert dus een andere aardappel op) die jij leuk vind er gemakkelijker uit kunt selecteren. Je kunt het beste aadappels in ieder geval iets aanaarden, want anders vormen de aardappels zich inderdaad oppervlakkig en worden ze groen (het groene deel is giftig en moet weggesneden worden).

Je zaadmengsel is interessant, maar ik zou de pompoen combineren met de aardappel en zonnebloem (rijke grond, die rijk aan zon is). De wilde rucola, prairie momosa (met deze geen ervaring), kattenkruid, hertshoornweegbree (houdt van een stenige, voedzame en goed waterdoorlatende/ zonnige plek. De klis/klit is een hele grote plant die pas in het tweede/derde jaar gegeten kan worden (ligt aan de kieming en groei/ wil hele voedzame grond en kan in de halfschaduw). Hij verdringt andere soorten. Aardaker heb ik zelf al een paar keer vanuit een plant in de tuin gezaaid, maar ik heb moeite de soort op te krijgen. Daarom zou ik de soort voorzaaien en later tussen de graanachtigen, samen met de vlas, kaasjeskruid, boomspinazie, luzerne, linzen en radijs inplanten. Amarant is ook een leuke soort (wil een voedzame pioniergrond) Met Anijs heb ik ook nog geen goede ervaringen (heeft veel warmte nodig). Bieslook is een vaste soort, dus die zou ik ergens heel bewust neerzetten. Met Suikerwortel heb ik ook geen ervaring, maar is ook een vaste soort dus hier zou ik ook bewust mee omgaan. Ik heb zelf met tomaten veel negatieve ervaringen vanwege fytophtora, die bij mij in de buurt goed in de lucht hangt. Ik zou hem in ieder geval onder een afdak zetten, om de kans op de ziekte te verkleinen. Tomatenwortels geven ook een stof af die slecht is voor andere planten. Borage en kamille zijn beide twee doktersplanten net als de korenbloem, goudsbloem en duizendblad. Borage schijnt knolvoet bij kolen enigzins tegen te gaan. Kamille verhoogt de weerstand van planten. Men kan de soorten overal tussendoor kweken. Papaver kan ook overal tussendoor gekweekt worden. Valeriaan is ook een meerjarige plant die van een vochtige voedzame grond houd. Ik zou eigenlijk alleen lupine zetten onder fruitbomen, waar geen klimbonen gezet kunnen worden. Tussen de andere groenten zou ik eerder kleine klaverachtigen zaaien of eetbare soorten, zoals linzen, klein blijvende erwten... Met pinda heb ik geen ervaring, dus hier kan ik geen advies over geven. Ik zou erwten en tuinbonen in ieder geval in elkaars buurt planten, omdat erwten moeten kunnen klimmen (vastgebonden worden) en tuinbonen ook de bestuiving goed moeten krijgen. Ik zou over je aanwezige milieus nadenken en kijken wat goed zal gaan, zodat je opbrengt hoog is. Te kritische soorten zou ik mijden, omdat de kans op teleurstellingen groot is en heel veel zaken wel goed bij ons gaan. Sla kun je ook via zaadmengsels inzaaien, maar ook gewoon tussen andere groenten inplanten.

Ik heb geen ervaring met zaadbommen, maar ik geloof dat ze vooral interessant zijn op plekken met veel droogte/vraatproblemen. Daarbij weet ik niet hoe deze ballen in ons klimaat uitpakken. Ze zouden in ons klimaat niet nodig moeten zijn. Sommige zaden willen daarbij diep ondergronds ingezaaid worden en andere aan de oppervlakte, wanneer hiervan afgeweken wordt kan het wortelgestel in de problemen komen. Bij bieten is het bv. belangrijk dat het rode deel van de kiemplant zo diep mogelijk onder de grond zit, want dan krijg je grotere bieten, dan wanneer dit niet het geval is. Bij bonen is het ook gunstif wanneer ze diep vanuit de grond opkomen, want dan krijg ik in ieder geval gezondere planten. Met name de lichtkiemers (meestal kleine zaden) kunnen het beste oppervlakkig ingezaaid worden. Ik ben ook nog altijd aan het experimenteren wat het beste werkt. Afgelopen jaar heb ik, wat wel grappig was, planten als zonnebloemen, tuinmelde, pompoenen, vlas, boekweit, appels, druiven en zelf een perzik doordat ik rechtstreeks mijn compost op de plek van bestemming aanbreng opgekregen. Misschien vind je dit interessant, maar dan moet je wel een sterke rug hebben tegen alle mensen die denken dat je alles eerst op een andere plek moet composteren (en het niet netjes vinden).
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Re: Zaadmengsels

Bericht van Matis 2012-08-26, 15:12

Ik composteer ook heel veel gewoon op de grond. Gaat veel beter bij mij (helemaal bij stukken waar ik paddestoelen kweek, die verteren het veel sneller dan in een composthoop!). Daar zitten ook veel meer compostwormen in de grond dan bij waar ik de compost gewoon uitgooi.

Bij mij waren flink wat zaden opgegeten door vogels. Dit vind ik heel jammer.
Daarom wil ik van elke soort apart balletjes maken (lichtkiemers kleine balletjes, donkerkiemers grotere) en die verspreiden. Lijkt me beter dan alles bij elkaar te doen.

Voor de aardappelen wou ik bionca kweken. Deze is heel resistent tegen aardappelziekte. Voor de tomaatjes wou ik lycopersicon pimpinellifolium kweken, die is veel en veel ziektebestendiger en groter.

Klis eet je als die 6 maanden is, als je langer wacht is het een houtstokje geworden...

Prairie mimosa is een meerjarige vlinderbloemige die een soort van linzen geeft. De pinda die ik wil kweken is een bospinda, dit is een hele andere soort (winterharder en betere bodembedekking). De bedoeling is om eerst eenjarige en meerjarige te zaaien en dan de meerjarige laten uitbreiden. Natuurlijk laat ik wel eenjarige groeien.
Ik kweek nu ook amaranth. Dit is mischien wel een goede ervoor ja. Ik dacht dat die het alleen bij een erg warme zomer en dan voorkweken in een kasje werkte, maar vond nog wat zaad van speciaal graan amaranth, had dat in half juni weggegooit in een hoeke en nu hangen er rode trossen aan grote planten Smile Stel dat ik dit in mei had gedaan en dan op een iets zonniger hoekje en iets minder dicht gezaaid had was het mischien nog beter gegaan.
Ik wil het zo doen, quinoa voor een koele zomer en amaranth voor een warme zomer in het mengsel. Heb je altijd oogst Smile

Interessant van die doktorplanten. Heb wel wat korenbloemzaad en goudsbloem liggen. Ook wat afrikaantjeszaad.

Lupine blijf ik heel interessant vinden aangezien die qua voedingswaarde dichter bij soja komt dan andere bonen. Dan heb ik al een paar eiwitplanten in de tuin (dieren kan ik helaas niet in de moestuin houden, anders had ik wel wat kippen en duiven gehouden).

Gr. Matis

Matis

Aantal berichten : 221
Registratiedatum : 09-06-11
Leeftijd : 25
Woonplaats : Overloon

Terug naar boven Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Re: Zaadmengsels

Bericht van Robert en Monique Knops 2012-08-26, 21:58

Ik zou zelf vooral graag eenden hebben, maar ik woon goedkoop gehuurd in mijn vaders huis en hij wil absoluut geen dieren op het terrein. Maar misschien dat ik hem over een tijd weet over te halen. Ik heb zelf dit jaar de indianenwortel staan, maar ik weet nog niet of deze zich gaat lonen, omdat de wortels drie jaar nodig hebben eer ze groot genoeg zijn. Dat is ook een mooie vlinderbloemige. Heb je veel ervaring met de bospinda het is namelijk een mooie plant, hoewel hij volgens internet ook niet erg productief is. Pinda's bevatten wel helaas volgens diverse literaturen veel slechte stoffen, daarom eten wij geen pinda's. Daarbij zou ik ook op passen met teveel soja, want hier komen ook naast positieve veel negatieve berichten over. Daarbij zijn er ook al veel genetisch gemanipuleerde variateiten in onze voedselomloop. Op etiketten hoeft niet aangegeven te worden dat er genetisch gemanipuleerde rotzooi inzit. Veel van de zaken die wij het meeste eten schijnen in de hoeveelheden die wij ze eten slecht voor ons te zijn. Natuurlijk hebben ze ook positieve stoffen, maar alles het beste met mate. Een jager en verzamelaar zou nooit (dat is mijn motto) veel van één ding op een moment eten, omdat in de natuur nooit iets in extreme hoeveelheden voorkomt.

Graanamarant was voor mij dit jaar een experiment. Hij schijnt van voedzame pionierplekken te houden. Ondanks het weer van dit jaar heb ik een paar hele gezonde grote planten. De grootste plant is extreem die is over 1,5 meter en 50 cm in de breedte, maar helaas is het gemiddelde daartegen erg klein, omdat deze op een te voedselarme plek stonden. De soort heeft de mineralisatie van een pioniergrond nodig om het echt goed te doen (dus de grond moet voor het zaaien pas bewerkt zijn). Dat lijkt tot nu toe mijn bevinding tenminste.

Ik wil proberen dit jaar/volgend jaar te beginnen met paddenstoelen zelf te kweken. Nu verzamel ik vooral paddenstoelen in het wild.

Ik vind de composthoop vooral handig voor zaken die te lang nodig hebben om te verteren. Ik heb vooral last van merels en houtduiven, hoewel deze ook leuk kunnen zijn. De merels weten altijd de bijzondere planten uit te doen en de houtduiven schijnen dol te zijn op kersenbloesem en jonge kool- en andijvieplanten. Daarnaast heb ik veel veldmuizen in de tuin, wat ik leuk vind omdat je ze ook af en toe kunt bekijken, maar af en toe knagen ze een bonenplant om, omdat ze er een loopgangetje willen maken en dan ben ik een hele bonenplant kwijt. Hier zal ik dus rekening meehouden volgend jaar.

Ik vind lupine een mooie plant, maar denk niet dat ik de soort wil eten vanwege de alkaloïde die op het hart werkt. Hoewel de meeste alkaloïden bij langdurig koken omgaan tot suikers en ongevaarlijk zijn.

Doktersplanten zijn vooral interessant om tussen de groenten in te laten groeien. Afrikaantjes (dat zul je wel weten) gaan een te grote hoeveelheid aan aaltjes tegen. Ik heb dit jaar mexikaanse dragon gezet (is een afrikaantje). Helaas vind ik de smaak van de soort een beetje tegenvallen.

Ik vind de kleibollen interessant en ben benieuwd naar je bevindingen.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Re: Zaadmengsels

Bericht van Matis 2012-08-26, 22:05

Indianenwortel wil ik opnieuw proberen.
Heb ik al geprobeert maar de knol wou niet uitlopen en nu weet ik niet meer waar die staat...

Bospinda is een totaal ander iets dan gewone pinda, is meer familie van een boon.

Matis

Aantal berichten : 221
Registratiedatum : 09-06-11
Leeftijd : 25
Woonplaats : Overloon

Terug naar boven Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Re: Zaadmengsels

Bericht van Matis 2012-08-26, 22:05

Ja dat graanamaranth veel nodig had had ik gehoord. nu zijn ze maar een meter hoog en hebben ze niet al te grote trossen.

Matis

Aantal berichten : 221
Registratiedatum : 09-06-11
Leeftijd : 25
Woonplaats : Overloon

Terug naar boven Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Re: Zaadmengsels

Bericht van Robert en Monique Knops 2012-08-26, 22:09

De familie is hetzelfde, maar de zaden lijken inderdaad meer op een boon. Ik heb ook indianenwortels gekocht bij vreekens, maar hij heeft mij rotte exemplaren verkocht (zijn blijkbaar bevroren geweest / zelf getest). Bij vreekens heb ik helaas altijd maar gemengde resultaten, maar helaas is er geen andere verkoper. Ik heb de indianenwortel gevonden bij een kweker in de buurt van Hilversum.

Het is lekkere plant (officieel geen graan, omdat het een eenzaadlobbige is, maar dat terzijde).
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Re: Zaadmengsels

Bericht van Matis 2012-08-27, 08:35

Hmm, ik had hem ook gekocht bij vreekens.
Kan ik ook aan een of twee indianenwortels komen via die kweker?

Matis

Aantal berichten : 221
Registratiedatum : 09-06-11
Leeftijd : 25
Woonplaats : Overloon

Terug naar boven Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Re: Zaadmengsels

Bericht van Robert en Monique Knops 2012-08-27, 10:52

Ja en anders weet ik er nog een in Aalbeek, maar die is duurder. De plant was rond de 7 euro en er zitten al behoorlijk lange wortels in.

Kwekerij Ome Joop BVmeer informatie‎
Kromme Rade 6
1241 LK Kortenhoef
035 6563837
kwekerijomejoop.nl‎
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zaadmengsels Empty Re: Zaadmengsels

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum