Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Eetbare tuin

+3
Chana
Linder
Wollo
7 plaatsers

Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Eetbare tuin

Bericht van Wollo 2011-07-11, 12:58

Ik heb een huis met achtertuin op het oost/noord-oosten (zeg 80 graden orientatie) en de voortuin op west/zuidwesten (dus 260 graden ofzo). De voortuin staat in de schaduw. Het is een gewoon rijtjeshuis, in de stad.

Ik wil beide tuinen permacultureel aanleggen. Met een mooie voedselopbrengst, een aantrekkelijk uiterlijk en als het even kan nog ruimte biedend voor beestjes (vogels, vlinders, bijen). Ik wil een zo lang mogelijk bloei- en oogstseizoen. Een deel van de tuin wil ik permanent hebben, met bijvoorbeeld een frambozenstruik, maar ook een notenstruik zou ik ok vinden), maar een ander deel van de tuin mag ook eenjarigen hebben (veldsla in de winter, een kooltje hier en daar).

Ik heb een moestuin gehad, maar merkte toen dat de dingen die ik verbouwde (sla, kool) in het oogstseizoen erg goedkoop zijn. Dus in plaats van een kropsla die tijdens de oogstperiode voor 50ct in de winkel ligt, wil ik liever een eet-tuin die aansluit op hetgeen in de supermarkt verkrijgbaar is.

Ideeën?

Wollo

Aantal berichten : 25
Registratiedatum : 11-07-11
Woonplaats : Nijmegen

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Linder 2011-07-13, 13:51

Hoi,

Je schrijft dat je voortuin in de schaduw ligt, waarvan precies?
Want de west-zuidwest tuin heeft wegens haar middagzon orientatie de meeste potentieel kwa productie. In een oost-noordoost tuin is Zon ook een beperkende factor, afhankelijk van hoe hoog je huis is.

Verder schrijf je dat er eigenlijk geen ruimte is voor bessen. Hoe groot is de tuin?/zijn de tuinen?

Je bedoelt met aansluiten wat op de supermarkt biedt dat je liever verbouwt wat niet in de supermarkt is te krijgen of dat je liefst een verschil maakt in de portemonnee?

Ik denk dat met het beperkte oppevlakte in de stad je dan het best kan kijken naar dingen die in de supermarkt duur zijn per gewicht, maar niet moeilijk te groeien.

Kruiden en paddestoelen bijvoorbeeld, ze zijn duur per gewicht, vooral als je ze vers wil kopen. Met een balkon of achtertuin kun je toch al gauw volledig zelfvoorzienend worden in kruiden en paddestoelen, met name de duurdere oesterzwam en shitake zijn erg makkelijk thuis te telen. Neem daar nog een paar (aparte) fruitsoorten bij. En voeg enkele een-jarigen toe waar je wat mee hebt (tomaten mogen dan goedkoop zijn in de supermarkt, het smaakverschil is gigantisch en geen tomaat, biologisch of niet, kan tippen aan de tomaat die je volrijp van je eigen plant plukt), of die heel goed produceren, zoals aardpeer, en je hebt je tuin al vol.

Oja, in stadstuinen is het verticale vlak ook belangrijk, je kunt proberen om het aantal klimmende soorten zo groot mogelijk te maken.

Naast de bekende bonen en druiven zijn ook kiwi's of kiwi-bes mogelijk, verder ben ik zelf nu met de hablitzia aan de slag gegaan, een klimmende spinazie waar je elders op het forum meer over kan lezen: https://permacultuur.actieforum.com/t32p24-hablitzia-tamnoides
Eeuwig-leven-kruid is ook een klimmende schaduwplant, er kan thee van gezet worden.
Een plek waar toch niet veel anders groeit zou je aan hop kunnen geven, hop is en krachtige groeiende klimplant, ze woekert wel dus niet neerzetten waar ze zon en plaats krijgt, andere planten zullen de kans niet meer krijgen.

Dan kun je nog bepaalde pompoenen en courgettes laten klimmen, en ik vergeet vast no van alles...
--------------
Over de keuze van gewassen:
Je kunt kijken naar wat jou veel geld kost op je boodschappenlijst en neem daar de dingen die duurder per gewicht zijn uit. Die dingen die een grote plek op je rekening innemen maar geen groot volume of gewicht inhouden zijn de dingen waar je het grootste verschil mee kan maken.

Overigens denk ik dat je ook in een kleine tuin altijd ruimte hebt voor tenminste 1 boompje en bessenstruik. Zelfs op een balkon kan dat, dus ook in een achtertuin dunkt me... Smile
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Wollo 2011-07-13, 15:00

De voortuin ligt in de schaduw van een grote boom die op gemeentegrond staat. Dat is dus die westelijke tuin.

De oosttuin is degene waar het moet gebeuren, met de zon achter twee verdiepingen + zolder.

De tuin is echt een standaardtuin. Iets van 20 meter, waarvan 12 meter ofzo "vrije grond" is. Er gaan wel degelijk wat bessenstruiken in (frambozen, rode bes, en de blauwe bes die ik de afgelopen drie jaar op mijn balkon heb opgekweekt e.d). Maar ik wil het wel zo inrichten dat ik ook groenten kan kweken (sla, peulen, etc).

Aansluiten op de supermarkt:
ik wil het meeste uit mijn werk halen. Dus geen boerenkool als de boerenkool 50ct in de winkel is. Maar oogst die ik anders niet zou kopen omdat het ofwel niet te krijgen is, ofwel te prijzig vergeleken met de alternatieven. Peulen zijn daar dus een voorbeeld van. Maar bij sla bijvoorbeeld de "luxe varianten".

Kruiden wil ik in bakken op het terras kweken (helaas, ook hier in de schaduw) en misschien in de undergrowth verspreiden.

Paddenstoelen thuiskweken... is een goed idee. Die moeten in het donker, meen ik, dus dat kan mooi in de schuur.

Met tomaten heb ik wat moeite, want door de ruimte (gebrek daaraan) kan ik niet gaan roteren en dan krijg je dus het probleem van de.... hoe heet het ook weer... die nachtschaderot.

Aardpeer heb ik ooit wel eens gezien. Zou een mooie plant zijn voor in de voortuin. Veel groen en de knollen zijn prima te eten (zij het een beetje bewerkelijk).

Ik zou wel meer willen horen over het verticaliseren. Kreeg vandaag het idee aangereikt om over de schuur een soort stellage te bouwen voor een groen dak. Interessant, maar geen idee of het kan en of ik er uberhaupt een vergunning voor zou krijgen...

Hop klinkt als een makkelijk plantje, maar wat moet ik er mee? Ik ben niet echt van plan bier te gaan brouwen.

Ik wil ook kijken of ik een of andere notenstruik kan toevoegen. Lijkt me een mooie toevoeging op zachtfruit (ook qua oogstseizoen).

Wollo

Aantal berichten : 25
Registratiedatum : 11-07-11
Woonplaats : Nijmegen

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Linder 2011-07-13, 16:28

Ik heb zelf ook net zaad besteld van een sechuan peperboom die ook als struik te houden is. Maar misschien is zwarte peper wel iets te goedkoop om zelf te gaan kweken.

hopscheuten zijn in het voorjaar net als asperge te oogsten, het werd ook wel armeluisasperge genoemd, de hopbellen kun je thee van zetten die ontspannend/rustgevend is. Hop is typisch zo iets dat je ergens zet waar anders toch niets groeit, tegen een muur, of in een boom waar je niet zo veel anders aan hebt.

als het om sla en koolsoorten gaat zijn voor de schaduw de soorten die geen krop maar los blad vormen het best geschikt.

Tomaten zijn zowiezo meer zonplanten, roteren werkt overigens niet erg goed tegen de phytoptera. Ze zitten bijna overal in de lucht (de sporen van deze schimmelachtige), eerst slaan ze op aardappels toe, vanuit daar verspreiden ze zich naar tomaten.
Er is wel wat te doen tegen de gevoeligheid of vatbaarheid voor schimmels:
-juiste plantafstand, en voldoende dieven, een goede doorluchting zorgt dat het minder vochtig is en schimmels dus mnder kans krijgen
-Bodembedekking, karton onder de plant zorgt dat er bij regen geen aarde ed omhoog spat. de klontjes die op stam en blad (vochtig) blijven zitten vergroten de vatbaarheid.
-tot slot heb k me laten vertellen dat het stofje 'juglons' dat uit walnotenbomen afkomstig is, de phytoptera tegen zou gaan. Ik hoorde van iemand die walnotendoppen in water laat trekken en dat afgietsel op de helft vd tomaten waterde, die helft zou nergens last van gehad hebben.

verder is het ook gewoon te hopen dat we geen natte nazomer krijgen.

Voor de voortuin is een hazelaar misschien een goede notenbron, hij groeit waarschijnlijk ook wel in de schaduw va die boom.

Andere bekende noten in ons klimaat worden al gauw erg grote bomen.

De paddestoelen kunnen gedeeltelijk in de schuur, maar om vrucht te maken moeten ze wel iets van licht krijgen, al willen ze dan nog het meest schaduwrijke plekje in je tuin waarschijnlijk.

Misschien is het boekje 'a taste of the unexpected' wat voor jou, het is een tuinboekje geschreven vanuit het perspectief van de keuken, de schrijver had dezelfde insteek, wilde met zn tuin vooral dingen aan zn dieet toevoegen die anders niet of heel duur te verkrijgen waren.

grt
linder
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Wollo 2011-07-13, 18:50

Een hazelaar, dat is een bijzonder goed idee.
Zo een boekje lijkt me wel wat, maar dan liever eentje welke op de Nederlandse situatie is toegespitst. Heb al een stel Engelse boeken, maar die kun je niet zo een-op-een in Nederland toepassen.

Wollo

Aantal berichten : 25
Registratiedatum : 11-07-11
Woonplaats : Nijmegen

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Linder 2011-07-14, 13:34

Hoi,
in welke opzichten bedoel je dat nederland verschilt van engeland?

Zelf ben ik eigenijk heel blij als ik een boek uit de uk kan vinden, meeste boeken gaan toch over autralie en amerika, en daar is t klimaat wel totaal anders. De planten in the taste of the unexpected kunnen iig allemaal in nederland.

hoe bedoel je dat het in nederland niet 1 op 1 te doen is zoals in engeland? Ze hebben inderdaad meer regen en minder koude winter, maar het lijkt toch best veel...?
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Chana 2011-07-21, 17:13

Wat bedoelen jullie met tomaten roteren? Vruchtwisseling?

Je kan ook een plastic fles bij de tomaat in de grond zetten en daar water door geven. Geef veel maar niet vaak water, zodat de grond tussen de watergiften door weer goed kan opdrogen. Als het een paar dagen regent regenbescherming geven, bijv een tunneltje met plastic.

Aftreksels van tomatenbladeren kan je weer gebruiken als schimmelbestrijder.

Is tomaat niet een van de groenten in de winkel die heel veel gif krijgt?

Chana

Aantal berichten : 330
Registratiedatum : 17-02-11

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Matis 2011-07-21, 18:40

Dat van die schimmelbestijder is interessant!
Tegen welke schimmels helpt dat en hoelang kan je het bewaren?

Matis

Aantal berichten : 221
Registratiedatum : 09-06-11
Leeftijd : 25
Woonplaats : Overloon

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Chana 2011-07-21, 19:11

Misschien kan je dit aan Pater Bauwens zelf vragen (http://www.denieuwetuin.be/contact-form.php), info komt uit zijn boek: Tomaten, pepers en aubergines / Peter Bauwens


Chana

Aantal berichten : 330
Registratiedatum : 17-02-11

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Wollo 2011-08-14, 10:13

Vreemd... ik zou toch gezworen hebben dat iemand wat nuttige linkjes naar leveranciers van o.m. hazelaars en kleinfruit had geplaatst.... maar waar...?

Wollo

Aantal berichten : 25
Registratiedatum : 11-07-11
Woonplaats : Nijmegen

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Linder 2011-08-14, 13:55

Dat zal hier geweest zijn:
https://permacultuur.actieforum.com/t16-leveranciers-van-zaai-plant-en-pootgoed

het staat onder de secties: 'in en om de tuin'> 'beplanting'

Het is overigens ook mogelijk om het forum af te zoeken met de zoekfunctie.
Boven in de horiontale keuze-balk staat ergens in het geel 'SEARCH'.

Voor klein (en groot) fruit zou je de website van batterijen.nl eens kunnen bekijken. ook hazelaars ed zul je daar vinden.
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Wollo 2011-10-04, 16:16

Afgelopen weekend ben ik bij De Batterijen geweest, vooral voor de hazelaars.... die ze helaas nog niet hadden. Wel met een druif, rode bes, framboos en kruisbes huiswaarts gekeerd.

Heb al zin in het oogstseizoen.

Wollo

Aantal berichten : 25
Registratiedatum : 11-07-11
Woonplaats : Nijmegen

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Eironeia, Saskia 2011-10-16, 18:53

Zoek je hazelaars?

Maar dan al als stevige struik?
Ik stik in de hazelaars, zoveel dat ik me niet kan voorstellen dat iemand ze gaat kopen. Zou het iets zijn om je een hele hoop stekbare takken te bezorgen? Linder weet jij dat jij weet waar ik het over heb.

Ik heb ook twee jonge struiken die ik niet wil, maar uit luiheid steeds een kopje kleiner maak, dat houdt de struik niet tegen.

Maar als ik iemand er echt blij mee maak ... Linder kan wel beoordelen of het is wat jij zoekt. Die kent de struiken.

De nootjes missen we altijd net ....... Het is wel een heerlijke struik om regelmatig hout van te oogsten, mooie takken voor afscheiding/hek of om de frambozen/bramen enz te geleiden.
Eironeia, Saskia
Eironeia, Saskia

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 19-01-11
Leeftijd : 66
Woonplaats : Rotterdam

http://www.eironeia.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Max 2011-10-16, 18:58

Mocht je hazelaars over hebben dan houd ik me aanbevolen :-D
Max
Max

Aantal berichten : 72
Registratiedatum : 13-03-11
Leeftijd : 44
Woonplaats : Rotterdam

http://www.moestuinman.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Eironeia, Saskia 2011-10-16, 19:13

Oke, ik ga volgend weekend naar mijn huis en ben 27e terug. Ik ga proberen in elk geval de struiken voorzichtig uit te graven, geen idee of mnlijke en vrlijke bloeiwijzen op één struik zitten. Ik kan wel een aantal stekken /takken van van de struik die in elk geval noten geeft, meenemen.
ik neem even contact op voor uitwisseling van gegevens.
Eironeia, Saskia
Eironeia, Saskia

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 19-01-11
Leeftijd : 66
Woonplaats : Rotterdam

http://www.eironeia.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Wollo 2011-10-16, 20:20

Lijkt me top!

Wollo

Aantal berichten : 25
Registratiedatum : 11-07-11
Woonplaats : Nijmegen

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van lotte 2014-05-15, 12:53

Linder schreef:

Misschien is het boekje 'a taste of the unexpected' wat voor jou, het is een tuinboekje geschreven vanuit het perspectief van de keuken, de schrijver had dezelfde insteek, wilde met zn tuin vooral dingen aan zn dieet toevoegen die anders niet of heel duur te verkrijgen waren.

Goeie tip! Ik ben ook een tuinplan aan het maken voor een permacultuurtuin en heb het boekje even ingekeken op Amazon (je kunt hele stukken daar al lezen, klik hier en dan op 'look inside!'. Interessant vond ik, dus ik heb het boekje tweedehands aangeschaft.
lotte
lotte

Aantal berichten : 13
Registratiedatum : 06-04-11
Woonplaats : Amsterdam

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van lotte 2014-05-26, 15:44

Ik lees in het boekje net over de yacón, een vaste plant die lekkere zoete knollen maakt waar je niet dik van wordt, en die bovengronds ook nog mooie bloemen maakt (beetje aardpeerachtig, maar dan meestal wit), de yucán. Interessant toch!
lotte
lotte

Aantal berichten : 13
Registratiedatum : 06-04-11
Woonplaats : Amsterdam

Terug naar boven Ga naar beneden

Eetbare tuin Empty Re: Eetbare tuin

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum