Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


combi dagbesteding en permacultuur?

4 plaatsers

Ga naar beneden

combi dagbesteding en permacultuur? Empty combi dagbesteding en permacultuur?

Bericht van Torretje 2014-11-27, 22:55

Dag allemaal,

ik heb een vraag over permacultuur en dagbestedingsactiviteiten.

Ik ben al een tijdje geinteresseerd in permacultuur en werk in een tuin die vooral gericht is op dagbesteding. Soms vroeg ik me af waarom we dingen deden. Bijvoorbeeld dode plantendelen weghalen en snoeien: in de natuur gaat dat ook vanzelf.

Mijn vraag is een beetje geworden wat ik daar nu eigenlijk doe. In hoeverre moeten we die tuin onderhouden. Het is zo'n 6 jaar geleden aangelegd, compleet met vijvers waar zelfs salamanders in willen wonen. Er staan berken, beuken, kardinaalsmutsen enz. En ook allerlei vaste planten als solidago, hemelsleutel, asters, helianthus, rubeckia. Er is een muur met allerlei schuilplekken voor bijen, vlinders etc. Er zijn houtwalllen. Er is relief. En we hebben composthopen. Er zijn ook kleine onverwarmde kassen en heel veel gras (en zevenblad). Wat we doen is spitten (ja ik weet dat dat niet het beste is wat je kunt doen), gras weghalen, schoffelen, mest rijden met kruiwagens, paadjes vegen, grasmaaien (met zo een op menskracht ipv olie), dahliaknollen poetsen (en in en ui t de grond doen rond de winter), planten in de grond zetten en er weer uithalen (deels voor de verkoop, maar die loopt niet echt), snoeien.

Ik vraag me af of met permacultuur de werkzaamheden niet vervallen...en dat kan nu eenmaal niet met dagbesteding. Maar voor mij is het wel belangrijk te weten waarom ik iets doe, vooral als de natuur het ook zelf kan of dat zelfs beter is...

Ik heb Biologie gestudeerd en een deel van de opleiding Forest and Nature Conservation. Dus ik weet wel wat van kringlopen en successie. Maar nog niet zo van wat verschillende planten met de grond doen (behalve wortelknolletjes die stikstof binden, maar hoeveel van die plantjes moet je er dan bijvoorbeeld laten staan? hier worden ze soms als onkruid weggehaald, evenals de dovennetels en de brunel, die zo fijn voor de hommels zijn)
 
Ik vraag me vooral af of het zin heeft wat ik er doe. Als de natuur zelf ook in staat is gevallen blad en dorre stengels op te ruimen, waarom brengen wij het dan naar de composthoop en rijden we het vervolgens weer (en misschien teveel) uit na de winter of tussendoor... waarom worden er plantjes in potjes gezet die vervolgens toch niet verkocht worden?
 
en wat kunnen we bijvoorbeeld doen met de stukken grond waar al tientallen jaren alleen maar gras heeft gestaan en het stukje beginnend bos dat vol brandnetels en bramen staan (bijhouden of niet..en hoe dan want het komt toch maar terug, waar doe je het dan voor of heeft het nu ook genoeg functie, hoewel er al genoeg bos om de tuin heen staat)
 
heel wat vragen dus...wie heeft er antwoorden/ervaring voor mij?

Groetjes
Torretje

Torretje

Aantal berichten : 1
Registratiedatum : 27-11-14

Terug naar boven Ga naar beneden

combi dagbesteding en permacultuur? Empty Re: combi dagbesteding en permacultuur?

Bericht van Robert en Monique Knops 2014-12-03, 08:25

Ik begrijp je vragen niet gezien je achtergrond. Je houdt je tuin in de successiefasie die jij waardeert. Door de grond te beweging blijft de grond mineraliseren, waardoor je in een pioniersfase blijft. Als je organische stof laat liggen krijg je een strooisellaag of als het materiaal snel vergaat een moslaag met varenverjonging. Als er veel licht bij komt zullen hogere planten de ruimte proberen in te nemen.
In Nederland hebben wij te veel stikstof en fosfaat, dus als je niks doet krijg je alleen brandnetels, bramen en een zeer dikke strooisellaag onder bomen. Schimmels en veel bodemorganismen gaan dood aan te veel stikstof en fosfaat.
Alleen incidentele brandnetels die onder stress staan zijn goed voor de natuur, want daar komen tal van insecten op af om ervan te eten. Op dit moment moet je in bossen maaien en strooisel verwijderen om de negatieve gevolgen van het te veel aan stikstof en fosfaat tegen te gaan (deze stoffen komen van alle grondstoffen die wij van overal hier naartoe halen).
Als de natuur op dit moment niet beheerd wordt komen wij in een ongeorganiseerde natuur terecht (niet een georganiseerde), omdat de natuur geheel uit haar balans is door ons toedoen. Als de natuurlijke processen ineens weer vrijspel (overstromingen, eb en vloed, zoetwaterintergetijdengebieden, begrazing, predatie, dood...) en alle organismen ineens weer aanwezig zouden zijn (kuddes van duizenden wisenten, wilde runderen, wilde paarden, edelherten, roedels van wolven, solitaire beren, solitaire elanden...), dan zou de natuur zeker nog 500 jaar nodig hebben om weer in evenwicht te komen. Dat gezegd op wereldschaal zou de opwarming en verzuring nog zeker voor 100-1000 jaar doorgaan (al naar gelang of wij nu of pas later handelen), dus de wij en toekomstige generaties zullen zeker onder steeds grotere... gevolgen van ons toedoen komen te staan (stormen, massa uitsterving/is al bezig, zeespiegelstijging, verwoestijning...).
Jouw tuin is naar horen rijk aan nectar en gradiënten, dus er moet genoeg leven in zijn. Het bodemleven staat onder druk en er zouden veel meer functies in de tuin kunnen zijn.
Ik heb een natuurtuin en permacultuurtuin ineen en naar mijn mening zijn dit allebei precies hetzelfde. Beiden denken vanuit natuurlijke systemen en zijn aangelegd met de gewenste soorten. Ik heb dus naast mijn productiesoorten veel inheemse soorten, die het beste op alle voorkomende soorten in Nederland aansluiten. Op de schaduwstukken heb ik stinsen. Van februari tot november heb ik bloemen, er staan veel giftige, geneeskrachtige en eetbare wilde planten. De paddenstoelen nemen ook steeds meer toe in de tuin. Ik heb diverse soorten amfibiën, huisspitsmuis, egel, eekhoorn (af en toe), veldmuis, bosmuis en diverse vogels als bezoekers in mijn tuin.
Als alle fossiele brandstoffen verbrand worden die er op dit moment nog zijn, dan is het in ieder geval voor ons uitzichtloos, maar natuurlijk zullen diverse micro-organismen het wel overleven.
Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

combi dagbesteding en permacultuur? Empty Re: combi dagbesteding en permacultuur?

Bericht van Linder 2014-12-08, 17:46

Hoi robert,

Ook in dit topic ga ik je vragen iets vriendelijker toon aan te bezigen.

Hoi torretje,

Ik begrijp je vraag, aangezien je met dagbesteding bezig bent, en men over permacultuur altijd zegt dat het minder werk wordt.

Naar mijn mening is het echter niet zozeer minder werk, als minder energie. Aangezien in de normale teelt gebruik wordt gemaakt van veel machinale energie is het eigenlijk niet te vergelijken. Meeste permacultuur boerderijen en tuinderijen, tuinen waar dus daadwerkelijk eisen aan gesteld worden, is dit alsnog heel veel werk, omdat bijna alle arbeid nu mensenarbeid is geworden.

Maar er is wel een wezenlijk andere houding natuurlijk, doorgaans zal je in de permacultuur al het overbodige werk elimineren door de natuur in te schakelen waar het kan. In dagbesteding ben je juist werk aan het creeren, dat lijken dus doelen te zijn die elkaar bijten.

Ik denk echter niet dat dat moet zijn. Ten eerste denk ik dat overschakelen op permacultuur in de praktijk vaak vooral inhoudt dat de werkzaamheden verschuiven, en misschien enigszins afnemen, maar vooral veel zinniger en minder schadelijke bijefecten krijgen.

Ten tweede kun je ook in de permacultuur natuurlijk als ontwerpdoelen meenemen dat er voldoende werk te doen is (meestal zijn er ook in de permacultuur eerder te weinig en niet teveel mensuren beschikbaar).

Doel zou dan bijvoorbeeld dan niet zozeer werk creeren maar misschien vooral ook benoemd kunnen worden als zinvol werk creeren.

ik hoop dat je hier wat aan hebt?
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

combi dagbesteding en permacultuur? Empty Re: combi dagbesteding en permacultuur?

Bericht van *Epi* 2014-12-16, 00:31

Ey Torretje,
ik werk ook in de dagbesteding en ben vandaaruit nieuwsgierig met wat voor doelgroep je werkt en de setting waar je dit vanuit doet. Heerlijk zeg, lekker in de tuin op deze manier bezig te mogen zijn en te delen met andere mensen.
Ook tof dat je nadenkt over een andere vorm..

*Epi*
*Epi*

Aantal berichten : 38
Registratiedatum : 16-07-13
Leeftijd : 47
Woonplaats : Zwolle

Terug naar boven Ga naar beneden

combi dagbesteding en permacultuur? Empty Re: combi dagbesteding en permacultuur?

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum