Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Even voorstellen!

3 plaatsers

Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Even voorstellen!

Bericht van Debora21 2013-06-11, 12:03

Hallo!
ik ben Debora, 27 en woon in Den bosch.
ik ben helemaal nieuw op het gebied van permacultuur maar sinds ik begonnen ben met erover te lezen kan ik niet meer stoppen. ik kwam via de vierkante meter moestuin met een omweg op permacultuur, en eigenlijk kan ik me er helemaal in vinden! Ik ben nu dus zoveel mogelijk informatie aan het lezen en onze tuin aan het observeren.
We wonen in een standaard rijtjes huis met voor en achter tuin. De vorige bewoners hebben er een laag beton in gehad (??!) en toen zij eruit gingen hebben ze dat weggehaald. het huis heeft 1,5 jaar leeggestaan en was een enorme woestenij. Wij hebben het weggehaald en helemaal betegeld. We dachten dat dat makkelijk was ivm de kinderen. De voortuin is wel nog steeds een gras woestenij.
Maar het begon me steeds meer tegen te staan al die tegels. Daarom hebben we pas een strook weggehaald en begonnen aan een vierkanten meter moestuin, en de compostbak neergezet, maar nu wil ik meer Smile Mijn man is ook om en we gaan het langzaam uitbreiden. Ook de voortuin wil ik graag erbij betrekken. Die krijgt tot een uur of 12 zon en daarna ligt hij in de schaduw. Vanaf die tijd hebben we zon in de achtertuin. Later op de middag kan het daar erg warm worden.

Ik ben nu allemaal plantensoorten bij elkaar aan het zoeken, en een plan voor de tuinen aan het maken. Wel wil ik kijken hoe we de trampoline en zandbak/badje voor de kinderen er tussen kunnen houden.

Ik zal wel tegen veel vragen aanlopen dus vandaar dat ik me hier heb aangemeld.

Groetjes,
Debora

Debora21

Aantal berichten : 9
Registratiedatum : 11-06-13
Leeftijd : 38
Woonplaats : 's-Hertogenbosch

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Robert en Monique Knops 2013-06-11, 22:50

Gelukkig zijn jullie bij jullie zinnen gekomen. Ben er heel blij om gezien steeds meer mensen zulke tuinen maken. Tegels zijn werkelijk verschrikkelijk en creëren alleen een levenloze woestijn, waar kinderen weinig in kunnen leren. Mijn dochter is 1,5 en amuseert zich goed in de tuin en al dat lekkers wat tussen de bloemen staat vindt ze geweldig. Daarbij vindt ze het ook leuk om bloemen te plukken, ruiken en naar de dieren in de tuin te kijken. Ik heb zelf een hekel aan tegels en kiezel (tenzij je er specifieke planten tussen teelt), dus ik zou zo goed als alles weghalen (alleen zaken voor pad en evt. terras laten). Jullie hebben zo te horen een goede zon/schaduw relatie, dus jullie kunnen veel met verticale lagen doen. Ik zou in ieder geval fruit- en notenbomen zetten. Daarin / tegen de muren kun je eetbare klimmers planten.

Je kunt in het pad een zandbak maken (plank over de bak, dan kun je er overheen lopen / blijven katten er ook uit). Om de trampoline kun je hoogstam fruit- of notenbomen planten (je kunt de stammen gebruiken om een net om de trampoline heen te zetten, zodat ze zich geen pijn kunnen doen. Je kunt een zwemvijver (tevens een mooi watermilieu / goed voor de ontwikkeling van de kinderen / evt kun je de zwemvijver verhoogd aanleggen, zodat ze er niet zo in kunnen lopen) maken of het zwembadje op een terras(je) zetten, als het warm is.

Denk er aan je bodem is je startpunt. Dan ga je kijken naar licht en wind en later pas naar planten. Je moet eerst weten wat je wilt en daarbij ook rekening houden met de toekomst.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Debora21 2013-06-12, 10:44

Wat een fijne tips! Dank je wel!
De bodem staat nu inderdaad op de eerste plaats. Ik ben begonnen met het gras uit de voortuin te verwijderen en zag dat de bodem zichzelf langzaam aan het herstellen is door zelf een mulchlaag te "maken" van het oude gras en blaadjes op het zand. Mooi om te zien! Toch wil ik helemaal opnieuw gaan beginnen vanwege de vorige bewoners doe er stukken beton in achtergelaten hebben.
Ik hoop vooral dat de oppervlakte niet te klein is. De voortuin is 25 m3 en de achtertuin zo'n 40m3. Klimmende planten tegen de schutting nemen dan mooi de verticale ruimte in ipv de ruimte op de grond.
Zo handig zijn die tegels inderdaad niet en de kinderen doen er dan ook eigenlijk weinig, dat zou ik graag willen veranderen! We hebben een speeltuin achter de tuin dus als ze graag willen voetballen dan kan dat daar wel ;-)
Mijn man is zo ver om maar ziet het nog niet zo goed. Al die tegels eruit en wat dan? Hij is bang dat het niet "werkt" maar ik probeer hem uit te leggen dat het tijd nodig heeft.
Onze kinderen hebben een stofwisselingsziekte en zijn heel afhankelijk van koolhydraten. Met het oog op stijgende voedselprijzen wil ik gewoon graag zorgen dat een deel van ons eten uit de tuin kan komen over een aantal jaren. En natuurlijk de impact die mens heeft op de natuur... Ik wil graag een steentje bijdragen aan het behoud, al is het maar op mijn kleine stukje tuin.

Debora21

Aantal berichten : 9
Registratiedatum : 11-06-13
Leeftijd : 38
Woonplaats : 's-Hertogenbosch

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Debora21 2013-06-12, 12:39

Ik wilde nog toevoegen dat de grond eronder een hele zware kleigrond is. Volgend beurzen die er 30 jaar wonen is hij erg vruchtbaar. Zij hebben altijd veel in de tuin gehad dat het erg goed deed. ( inmiddels op leeftijd dus doen ze het rustiger aan wbt tuinieren) de buren hebben ook een mooie vijver en veel planten die insecten aantrekken, de andere buren helemaal niet. Ik denk wel dat dit mijn tuin kan helpen.

Mijn man is bezorgd over de voortuin. We wonen in een slechte wijk met een school tegenover ons. Er lopen 4 x per dag kinderen langs waarvan een aantal een grote vernieldrang heeft. Ook iets dat erg eetbaar uitziet zal waarschijnlijk eruit gehaald worden. Mijn idee is om naast wat bomen en fruitstruiken wat (thee) kruiden en bijen aantrekkende bloemen en planten neer te zetten. Maar niet iets dat overduidelijk geoogst kan worden. Misschien ook een klein water element.

De achtertuin ben ik aan het observeren op het moment.

Debora21

Aantal berichten : 9
Registratiedatum : 11-06-13
Leeftijd : 38
Woonplaats : 's-Hertogenbosch

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Robert en Monique Knops 2013-06-13, 20:31

Ik zou je niet laten tegenhouden, omdat het beschadigd kan worden, want dan kun je beter niks meer aanleggen. Ik denk dat het wel mee zal vallen, omdat jeugd niet graag vieze handen wil krijgen. Daarbij eten de meeste jongeren geen fruit of groenten, dus ze zullen het niet snel opeten en als ze dat wel mochten doen (wel niet leuk voor jullie natuurlijk) dan gaan we weer de goede kant op (dus zullen waarschijnlijk weer meer mensen fruit en groenten gaan verbouwen). Zware kleigrond is een zware grond om in te verbouwen en heeft de neiging snel te verdichten. Ik zou hem flink mengen met veel organisch materiaal. Door er basaltmeel (lavameel) in te mengen, die een chemische verbinding met de kleideeltjes aangaat krijgt de grond een meer kruimelige structuur, waardoor hij een blijvende goede structuur krijgt (dure methode). Je kunt ook zoals al aangegeven bij projecten verhoogde bedden maken (bv. de kleigrond gemengd met tuinaarde / of alleen tuinaarde en de wormen de klei naar boven laten mengen). Op die manier krijg je ook gemakkelijk het onkruid weg (je kunt evt. worteldoek/karton op het gras leggen, zodat het moeite heeft ophoog te groeien, dan gaat het misschien dood/ daarna uittrekken bij opkomst). Aan de randen kun je sterk ruikende kruiden of stekelige planten zetten als je bang bent voor vandalisme. 

Als de kinderen last hebben van stofwisselingsproblemen dan is het ook interessant om te gaan letten op alle e-nummers en evt. gluten/lactose. Wij mijden alle e-nummers op citroenzuur, azijnzuur, bakpoeder, melkzuur en kurkuma na, omdat deze niet schadelijk zijn (wordt veel over gelogen / allemaal slecht onderzocht en als meestal corrupt). We bakken ook ons eigen brood (kamut en eenkoorn /evt rogge en heel soms spelt / spelt is vaak vervuilt met de moderne tarwe) en mijden alles waar melk in verwerkt is. Daarbij eten we ook geen industrieel vlees meer en kijken bewust naar de vis. Helaas is het wel zo dat je dan bijna alles zelf moet maken en dat het voedsel wel wat duurder wordt. In ieder geval al deze zaken hebben veel invloed op de stofwisseling en kunnen door ze niet meer te eten positieve effecten met zich meebrengen. Door langdurig gebruik van maretak zouden de problemen ook kunnen verdwijnen (tenminste daar zijn voorvallen bekent van bij diabetes / maretak heeft invloed op de klieren in het lichaam). Dit wordt echter allemaal niet erkent door de geneeskunde in Nederland (te economisch / niet rendabel genoeg). Misschien dat de orthomoleculaire geneeskunde, acupunctuur of phytotherapie iets voor jullie zijn? 

Je moet ook kiezen of je voor een wilde of een strakke tuin kiest. In een wilde tuin valt onkruid nauwelijks tot niet op in een strakke tuin valt alles op. 

De kosten van voedsel en met name water zullen in de toekomst gigantisch hoog worden, waarbij gezond water en voedsel misschien zelfs niet meer aanwezig zullen zijn. Veel groenten hebben nu al flinke tekorten aan micro nutriënten, waar de meeste mensen in de wereld ook aan sterven (met name kinderen).
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Debora21 2013-06-14, 09:46

Dank je weer voor de tips! Ik was aan het kijken hoe ik de kleigrond luchtiger kan maken en ik las overal turf maar dat wil ik liever niet omdat ze die weer ergens anders moeten afgraven.

We willen graag een wilde tuin. Zowel voor als achter. We willen graag meerdere lagen gaan inbrengen met verhogingen en plantenlagen. (klimmende planten en laagstambomen?) Ook ergens een plekje met water.

Ik ga sowieso eerst de voortuin aanpakken. Ik doe het werk op het moment alleen, met mijn dochtertje erbij. Daardoor kan ik elke dag maar een paar uurtjes werken, want langer vindt ze niet zo leuk. Is het verstandig om nu de grond te gaan aanpakken en dan te laten "rusten" met een mulchlaag tot volgende lente of kan ik er ook al wat in planten? Bijv. een levende mulchlaag. En dan volgend jaar lente de andere planten. 
De achtertuin gaan we in fases doen, denk ik.

Wbt de stofwisselingsziekte: wij zijn beide drager van deze ziekte (defect gen), waardoor elk kind van ons 25% kans heeft om de ziekte ook echt te hebben. Ze kunnen de middenlange vetzuren niet afbreken. Deze ga je meestal gebruiken bij een periode van vasten zoals (bij jonge kinderen) tijdens het slapen, of bij ziekte. Gevolg is een dalende bloedsuiker (gaat heel erg snel, onze zoon kreeg met 3 maanden buikgriep en is daar bijna aan overleden doordat ze in het ziekenhuis dachten dat het glucose infuus er wel uit kon, want hij was zo vrolijk...) en coma als gevolg. Hierdoor wordt aangeraden om op regelmatige tijden koolhydraatrijk te eten, en per leeftijd te kijken hoe lang de kinderen mogen slapen zonder nachtvoeding. Onze dochter krijgt om die reden ook nog steeds borstvoeding 's nachts.
We eten sowieso E- nummer vrij en ik maak bijna alles zelf. Zakjes en pakjes komen er niet in. We proberen zo veel mogelijk bio te eten, als het budget het toe laat. In met name rundervlees zitten een bepaalde stof die het defecte gen kan ondersteunen om toch enigszins te werken dus dat proberen we wel te eten maar met mate. Brood maak ik ook een aantal x per week, maar nog niet alles. We moeten dus wel oppassen met bepaalde vetten omdat deze achterblijven in de lever en later problemen kunnen veroorzaken. Wat voor de kinderen heel belangrijk is zijn langzame koolhydraten. Op mijn lijstje van zelf te verbouwen groenten staan dus ook een aantal bonensoorten en aardappelsoorten, omdat een goede bron is van koolhydraten.
Ik hebt contact gehad met verschillende alternatieve genezers, maar helaas konden ze niets voor de kinderen doen.  
Ze zijn 2,5 en 5 trouwens.
Maar goed dat is niet erg relevant op dit forum ;-)

Debora21

Aantal berichten : 9
Registratiedatum : 11-06-13
Leeftijd : 38
Woonplaats : 's-Hertogenbosch

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Robert en Monique Knops 2013-06-15, 16:02

Mijn vrouw geeft onze dochter ook nog borstvoeding (dochter is richting de 2 jaar) en dat is voor bijna alles goed. Je kunt wildernis vlees kopen, dat is van de galloway runderen uit natuurgebieden (even duur als vlees van de bio industrie) Misschien zijn yacon, aardpeer, zonnewortel en suikerwortel interessant. Een defect gen is niet op te lossen met stoffen uit moeder natuur, maar kan wel de symptomen verlichten. Eigen brood bakken is belangrijk en levert al veel winst op, maar kamut en eenkoorn (ook teff / eigenaardige smaak) zijn nog een van de oudste rassen graan die te krijgen zijn, waarbij de inhoud ook voedzamer is dan bij tarwe. Ze bezitten tevens een lager glutengehalte. 

Je kunt de tuin gewoon nu starten en als je snel bent, dan kun je de tuin dit jaar nog inplanten en er in het najaar nog boerenkool, sla... uithalen. De laagstam, fruitstruiken... kun je het beste in het najaar aanplanten. Als je de planten in container koopt kun je de planten het beste voor de bladval kopen, om er zeker van de zijn dat de planten gezond zijn. Ik zou planten als kluit adviseren, omdat de wortels vaak beter zijn, dan die in containers (moeten losgemaakt worden en het liefst de zwarte aarde eraf halen / zwarte aarde vergaat snel en bijna geheel in klei-leemgronden). Als je het onkruid nu een klap geeft zal dat volgend jaar al zijn vruchten afwerpen.  

In turf zitten weinig voedingsstoffen en is dus alleen interessant voor als je cranberry, blauwe bes, bosbes... wilt kweken. Het beste kun je compost, evt paardenmest (veel onkruidzaden), vers gft afval... ingraven.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Debora21 2013-06-15, 21:00

Er staat nog maar een klein randje gras dus ik kan in principe heel snel beginnen. We hebben alleen geen auto en niemand van familie oid in de buurt met een auto dus de aanvoer van grond en mest moet ik even gaan uitzoeken...
De groentes die je noemt en ook het graan ga ik opzoeken! We gebruiken nu spelt en biobtarwe voor het brood. De kinderen zijn als het op brood aankomt nogal kieskeurig, ze hebben het liefst gewoon brood van de bakker.

Debora21

Aantal berichten : 9
Registratiedatum : 11-06-13
Leeftijd : 38
Woonplaats : 's-Hertogenbosch

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Linder 2013-06-16, 19:21

Hoi debora,

welkom!

over het luchtiger maken van de klei, wanneer je de bedden aan gaat leggen kun je eenmalig de boel goed doorspitten, er veel compost aan toevoegen (doorspitten en er bovenop leggen). Eens je de bedden hebt aangelegd er nooit meer op lopen of in spitten.

het is dus erg belangrijk dat je altijd bij het midden van het bed kunt, dat betekend doorgaans dat het breedste punt max 1,20m is.
vervolgens jaarlijks een gift van een cm ofwat compost.

Het duurt even, maar als je het bodemleven zn werk laat doen wordt ook de zwaartse klei luchtiger en lichter.

er zijn ook groenbemesters zoals daikon en luzerne die de bodem losser maken.

Over de koolhydraten, ons koolhydraat rijk voedsel neemt heel veel ruimte in beslag, als hobbytuinier hebben we daar meestal de ruimte niet voor.

ter vergelijking, om een gemiddeld gezin te voeden heb je doorgaans ongeveer een hectare nodig. voor de groenten en het fruit heb je aan een paar honder m2 al genoeg, de rest van die 10.000 m2 is nodig voor het koolhydraat rijk voedsel (dat doorgaans iets van 60-70% van ons dieet vormt geloof ik)

granen en aardappels meestal, wat eten jullie nu vooral als koolhydraten? en welke vetten moeten jullie mee oppassen?

zijn dat ook de vetten in noten? noten hebben een behoorlijke potentie wat betreft koolhydraten, er komen ongeveer evenveel koolhydraten van een ha walnoten als een ha biologische tarwe.

misschien is het voor jullie interessant om een walnoot en een hazelaar neer te zetten. met bomen kun je op klein oppervlakte nog een redelijke opbrengst koolhydraten krijgen, voordeel van noten (behalve dat ze heel lekker en gezond zijn) is dat ze ook langer goed blijven, zo kun je ze makkelijk bewaren door het jaar heen voor de momenten dat het even wat krapper is en het belangrijk is om op tijd koolhydraten te eten.

je kunt bv voor een walnoot zetten en achter een hazelaar neerzetten, met daaromheen veel kleinfruit, aan de kant met de hazelaar zou er nog een klein fruitboompje bij kunnen. aardbeien en kruiden als bodembedekker, en bv ergens nog wat van die handige m2 bakken voor de groente en hoppa je hebt een prachtige en voedzame tuin Very Happy
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Debora21 2013-06-16, 22:51

De koolhydraten die de kinderen nu het meest eten zijn granen, aardappelen en peulvruchten.
De kinderen kunnen de middenlange vetzuurketens niet afbreken. (Kokos!) noten bestaan zover ik weet vooral uit lange vetzuurketens. Nu weet ik dat bepaalde lange vetzuurketens zich dan afbreken tot middenlange vetzuurketens en dan blijven ze dus alsnog " hangen" maar dat schijnt weer niet bij allemaal zo te zijn, door andere stoffen die aanwezig zijn. Maar noten eet de jongste wel heel graag en ik heb de artsen niet erover gehoord dat het kwaad kan. Dan is iets uit de natuur toch beter dan een snoepje oid, naar mijn mening.
Zelf probeer ik juist meer groente en fruit te eten ipv koolhydraten, maar ik heb dan ook geen mcadd.
Ik weet dat ik op deze oppervlakte niet mijn familie het jaar rond kan voeden. Maar een gezonde leefomgeving en leren om samen te werken met de natuur is ook iets dat we eruit halen. Dat is me even veel waard.

Langs de schutting wilde ik graag peulvruchten laten klimmen. Ik had wel over fruitbomen gedacht maar niet over notenbomen dus dat ga ik meenemen in mijn gedachten.

Debora21

Aantal berichten : 9
Registratiedatum : 11-06-13
Leeftijd : 38
Woonplaats : 's-Hertogenbosch

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Robert en Monique Knops 2013-06-25, 19:23

De meeste notenbomen nemen wel veel ruimte in en eronder groeien - door te veel schaduw -(tenzij je veel snoeit, maar dan ook minder noten) de meeste groenten en kruiden slecht. Nr 16 van de walnoten blijft wat kleiner (nog altijd groot) en is zelfbestuivend, wat nogal zeldzaam is onder de walnoten). Hazelaars kunnen op een waardeloos moeilijk plekje gezet worden. Misschien vindt je Tamme kastanje (Ville lyon) interessant (struikvorm / blijft relatief laag), omdat deze bijzonder voedzaam is (even voedzaam als granen en gemakkelijker /ook heel lekker). Onder bomen/struiken die veel schaduw veroorzaken (in de zomer) kun je daslook zetten (wilde knoflook / heel gezond en lekker). Daar iets vanaf kun je kruisbessen, aalbessen, zwarte bes, jostabes, blauwe bes (zuur) en honingbes zetten. Je moet kijken wat je het leukst vindt voor je kinderen om te leren. Groenten en klein fruit zijn vaak het leerzaamst, omdat je deze op een kleine oppervlakte meer kunt zetten en jaarlijks andere zaken kunt telen. Het nadeel van bomen (met name grote) is dat je hierdoor steeds minder ruimte overhoudt voor zonminnende (zijn ze bijna allemaal) groenten en klein fruit. Bosaardbei is ook heel leuk (halfschaduw). Ik heb mij hierin niet verdiept, dus ik zou het niet met zekerheid weten, maar misschien zijn er stoffen in bepaalde planten die de kinderen kunnen helpen bij het afbreken van de middenlange vetzuurketens. Tijm, Rozemarijn, salie, venkel en karwij helpen de vertering bij mensen in ieder geval te bevorderen.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Even voorstellen! Empty Re: Even voorstellen!

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum