Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


nieuw hier

2 plaatsers

Ga naar beneden

nieuw hier Empty nieuw hier

Bericht van Duif 2014-02-17, 21:58

Hallo, ik ben José en heb vandaag dit forum ontdekt.
Ik lees al een tijdje van alles over ecologisch tuinieren en permacultuur. Ik heb sinds november 2012 een moestuin op een moestuinvereniging van 150 vierkante meter. Ik startte met een lap grond wat hiervoor weiland was waar de paarden liepen. De eerste maanden was ik dus enkel bezig om heel veel gras uit te scheppen en er een tuin van te maken.
Inmiddels weet ik beter; het had ook heel anders gekund. Afdekken met karton en compost erop doen. Nu na een seizoen moestuinieren (met goed resultaten!!) ben ik steeds meer en meer in contact gekomen met het ecologisch tuinieren. Voor de winterperiode heb ik bijna mijn hele oppervlak bedekt met compost, stro en heel veel bladeren. Het volgende seizoen staat te trappelen om te beginnen en ik heb er zin in om dat volgens de permacultuur methode aan te gaan pakken.
Ik hoop hier dus veel te kunnen leren want t is verder nog helemaal nieuw voor me. Wat me nu bijvoorbeeld m.n. bezig houdt, is de vraag: wat moet ik nu met de grond doen waarop ik mijn planten ga zetten. Nu is mijn grond nog niet zo goed, als dat die hopelijk over een paar jaar gaat zijn. Moet ik er gedroogde koemest opdoen, of moet ik zakken vol compost aanbrengen. Of moet ik echt alleen maar mulchen, mulchen, mulchen?

Duif

Aantal berichten : 2
Registratiedatum : 17-02-14

Terug naar boven Ga naar beneden

nieuw hier Empty Re: nieuw hier

Bericht van Robert en Monique Knops 2014-02-20, 20:03

Je hebt niet gezegd wat voor grondsoort je hebt (zand, klei, leem, veengrond). Als je een van de eerste drie hebt is compost aanbrengen nooit verkeerd, dit scheelt je jaren. Mulchen is altijd goed, hoewel slakken van natte mulch houden en het dan als voortplantingsmilieu gebruiken. In koemestkorrels zitten ook zware metalen, maar die kunnen ook in de compost zitten. Als je over een gezond bodemleven beschikt kan het bodemleven de zware metalen tot een zekere hoogte veilig opbergen. En planten nemen slecht zware metalen op. Als je over zand of veengrond beschikt kan het zinvol zijn om wat koemestkorrels aan te brengen. Als je over een slechte zandgrond beschikt kan het zinvol zijn om bentoniet erin te mengen om de structuur te verbeteren. Als je over een hele zware kleigrond beschikt is het slim om er basaltmeel door te mengen. In veengronden kan klei gemengd worden. Of je de grond basischer of zuurder moet maken hangt af van de zuurgraad van de grond en wat je erop wilt telen.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

nieuw hier Empty Re: nieuw hier

Bericht van Duif 2014-02-20, 21:38

Dank je wel voor de informatie.
Mijn tuin bestaat uit redelijk zware kleigrond.
Ik heb het vorige seizoen deels de graspollen weggedaan en deels ondergespit zodat ze toch als een soort compost/voeding voor de bodem  hebben gewerkt. Verder heb ik niet gemest (met koemest of andere mest) maar alleen gier gemaakt van heermoes om bepaalde planten wat extra te voeden. Vandaar de vraag: omdat ik, denk ik, nog een vrij weinig humus bevattende grond heb en er wel al 1 jaar op gemoestuinierd heb; is de grond dan niet te arm geworden? Zou een flinke laag compost over gehele tuinoppervlak nuttig/nodig/voldoende zijn om er weer 1 jaar op te tuinieren? Hoe dik moet zo'n laag dan ongeveer zijn; 10 cm????
Ik ben van plan wat meer vaste (groente)planten te gaan zaaien en verder eenjarige groenten; van alles wat; bonen, kool, pompoen, sla etc....

Duif

Aantal berichten : 2
Registratiedatum : 17-02-14

Terug naar boven Ga naar beneden

nieuw hier Empty Re: nieuw hier

Bericht van Robert en Monique Knops 2014-02-23, 23:42

Kleigrond is moeilijk arm te krijgen. De voedingsstoffen zijn misschien alleen niet beschikbaar voor de groenten. Door de grond te bewerken of bodemleven in de grond actief te krijgen (organisch materiaal in de grond te werken) kan dit verholpen worden. Hoe meer compost hoe beter in dit geval. Dan versnel je het proces om een mooie structuur te krijgen. 10 cm is een mooie hoeveelheid om erin te werken. Ik zou deze wel niet alleen bovenop de grond leggen. Omdat dit de eerste keer is zou ik hem tot 20 cm in de grond werken. Daarna zou ik er nog een laag organische stof op leggen.

Persoonlijk ben ik niet zo verzot op de vaste soorten, omdat de productie tegenvalt (net als de smaak). Pompoenen willen graag vers gft afval, daardoen ze het super op.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

nieuw hier Empty Re: nieuw hier

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum