Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam (PDC) April 2012

Ga naar beneden

Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam (PDC) April 2012 Empty Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam (PDC) April 2012

Bericht van Max op 2012-01-07, 11:32

Permacultuur
Permacultuur is een ontwerpmethode die oplossingen kan bieden voor de urgente problemen van ons tijdperk. De grondleggers van deze methode hebben de onderliggende principes van Permacultuur uitgewerkt door natuurlijke ecosystemen te bestuderen. Ze pasten die principes toe op voedselproductie en later op allerlei andere facetten in onze samenleving.
Een duidelijke ethiek staat aan de basis van dit duurzame concept: Zorg voor de aarde, Zorg voor de mens en Deel de Overvloed die dit oplevert. Het stelt mensen in staat om verantwoordelijkheid voor zichzelf en hun omgeving te nemen.

Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam (PDC)
PDC (Permaculture Design Course) is de naam voor een minimaal 72 uur durende cursus waarmee je het 'Permaculture Design Certificate' behaalt. De inhoud van de cursus is internationaal bepaald en ook het certificaat is internationaal geldig.
Tijdens deze uitgebreide Rotterdamse PDC (Permacultuur Ontwerp Cursus) maak je kennis met de ethiek van Permacultuur en leer je de ontwerpprincipes toe te passen. Hoewel er bijna elk blok praktijkwerk gedaan wordt is deze PDC geen cursus tuinieren. Tijdens de PDC ga je juist het onderliggende ontwerpsysteem begrijpen. Dit systeem kan toegepast worden op tuinen, huizenbouw, watersystemen, sociale verbanden en nog veel meer.

De uitgebreide Permacultuur Ontwerp Cursus duurt van April 2012 tot en met Januari 2013.
Er zijn in totaal 9 cursusblokken die elk plaats vinden tijdens het laatste weekend van de maand (uitzonderingen: Juli vakantie & December/Januari 2013 derde weekend).

De docenten zijn Fransje de Waard, Linder van den Heerik en verschillende gastdocenten.

Theoretische inhoud:
- Introductie Permacultuur
- Bodem
- Planten
- Bomen
- Water en klimaat
- Ontwerpmethodes
- Ecologisch bouwen en energie
- Sociale Permacultuur

Naast de theorie wordt er op meerdere (tuin)locaties praktijkwerk gedaan en zijn er veel mogelijkheden om praktijkervaringen op te doen.

Tijdens de cursus krijg je regelmatig huiswerk mee. Daarnaast wordt van je verwacht dat je een ontwerp maakt voor een eigen project. Dit kan een tuin of balkon zijn, maar kan ook gaan over je huis(houden) of iets anders dat je met Permacultuur wilt gaan ontwerpen.
In het laatste blok lever je hier een verslag van in. Ter afsluiting wordt er gezamenlijk een ontwerp voor een ander, groter project gemaakt.

Informatie & Kosten
De uitgebreide Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam (PDC) kost in totaal € 1350,- .
Dit is inclusief biologische-vegetarische maaltijden.
Betalingen kunnen in 1 keer of in 3 termijnen worden voldaan. Als je in één keer betaald krijg je € 50,- korting.
Na het succesvol afronden van de PDC krijg je een certificaat uitgereikt.
De criteria voor het verkrijgen van het certificaat zijn: 85 % aanwezigheid, ingeleverd huiswerk, verslag van ontwerp eigen project en actieve deelname aan het groepsontwerp.

Data Cursusblokken:
April: za. 28 en zo. 29
Mei: za. 26 en zo. 27
Juni: za. 23 en zo. 24
Juli: Vakantie
Augustus: za. 25 en zo. 26
September: za. 29 en zo. 30
Oktober: za. 27 en zo. 28
November: za. 24 en zo. 25
December: za. 15 en zo. 16
Januari 2013: za. 19 en zo. 20

De cursusdagen zijn op zaterdagen van 10.00u tot 21.00 (na het avondeten: film) en zondagen van 9.30u tot 17.00u. Slaapruimte kan op verzoek worden geregeld.

Praktijkervaring & Projectmogelijkheden
Naast de Permacultuur Ontwerp Cursus worden er veel praktijkmogelijkheden aangeboden in samenwerking met verschillende projecten in Rotterdam. Deze praktijkdagen sluiten aan bij de theorie van de PDC. De meeste dagen zijn gratis (op donatie) en ook toegankelijk voor mensen die de Ontwerp Cursus niet volgen. De praktijkdagen vallen niet onder het verplichte programma van de PDC (wel aanbevolen!).

Ook zijn er al verschillende projecten waar cursisten hun eigen ontwerpproject op zouden kunnen baseren en uitvoeren.
Enkele voorbeelden zijn: een school met subsidie om een groen schoolplein aan te leggen, een stadslandbouwproject in het hartje van Rotterdam die een doorstart gaat maken, een te realiseren “alternatief buurtcentrum” gericht op lokale recycling en community building en als laatste een mogelijk daktuinproject in het centrum van Rotterdam.
Ook kunnen we helpen bij het vinden en realiseren van nieuwe (tuin)projecten. We beschikken over een uitgebreid netwerk en hebben veel ervaring bij het opzetten en begeleiden van nieuwe en bestaande projecten.


Docenten Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam


Fransje de Waard
Fransje studeerde in Wageningen af als tropisch bosbouwkundige (1988). Op dat moment was het begrip van ‘duurzame ontwikkeling’ weliswaar door de VN gelanceerd, maar was er nog nauwelijks iemand die begreep hoe dat er in de praktijk uit zou moeten zien. Verbonden aan een project waarin ze bomen plantte in de half-woestijn van Andalusië stuitte ze op de pionier van de Permacultuur (Emilia Hazelip) in Zuid-Europa. Door deze kennismaking was ze, althans voor de theorie, al snel verkocht. De praktijk ging ze verkennen op een lange reis die begon aan de bron van Permacultuur; Australië. Dat bracht haar vervolgens naar de mondiale Permacultuur-conferentie in Nepal waar ze nog meer inspirerende pioniers ontmoette. Terug in Nederland begon ze dit radicaal nieuwe paradigma via haar bedrijf 'De Waard Eetbaar Landschap' uit te dragen door middel van workshops, lezingen, cursussen, het importeren van boeken, onderzoek, ontwerp en advieswerk. In In 1996 verscheen haar boek 'Tuinen van Overvloed'.
Ook stond ze mede aan de wieg van de integrale woonwijk EVA Lanxmeer in Culemborg dat nu als paradepaardje van gebiedsontwikkeling fungeert. Na een lange pauze waarin ze zich meer op ‘het innerlijke landschap’ concentreerde heeft ze de draad weer met handen en voeten opgepakt. Een tweede druk van 'Tuinen van Overvloed' verscheen zomer 2011 en sluit inmiddels helemaal bij de tijdgeest aan. Fransje geeft les in binnen- en buitenland, schrijft en spreekt over voedseltransitie, ontwerpt alleen en in teams, en zet zich onder meer in Amsterdam in voor allerlei vormen van sociaal groen en stadslandbouw.

Linder van den Heerik

Vele jaren is Linder actief geweest met klimaat en ander sociaal-maatschappelijk activisme. Middels Transition Towns en Buurtmoestuinen is hij zich gaan verdiepen in Permacultuur.
Zo is hij samen met buurtbewoners een Transitie-initiatief begonnen en heeft hij 3,5 jaar geleden op een braakliggend terrein een buurtmoestuin opgezet en deze samen met de buurt draaiende gehouden.
Ook werkt hij, op Permacultuur basis, aan het langzaam eetbaarder maken van een lokaal stadspark. Sinds kort heeft hij een eigen bedrijf in Permacultuur tuinontwerp, aanleg en onderhoud.
Na een paar jaar zelfstudie heeft Linder in 2010 twee PDC's gevolgd, één in Duitsland en één in Nederland.
In 2011 heeft hij bij Rosemary Morrow de “Permaculture Teachers Training” succesvol afgerond.
Na in 2010 het nederlandse Permacultuur actieforum te hebben geïnitieerd is hij ook sinds één jaar, samen met Fransje de Waard, begonnen met het geven van een Permacultuur cursus aan Amsterdamse stadstuiniers.
Het enthousiasme van Linder werkt aanstekelijk. Dit gecombineerd met zijn honger naar informatie, kennis en inzicht maken hem tot een inspirerende docent.Meer informatie: www.moestuinman.nl

Vragen en aanmelding: info@moestuinman.nl
Max
Max

Aantal berichten : 72
Registratiedatum : 13-03-11
Leeftijd : 41
Woonplaats : Rotterdam

http://www.moestuinman.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam (PDC) April 2012 Empty [b]Leslocaties Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam[/b]

Bericht van Max op 2012-04-11, 21:28

Leslocaties Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam

Met trots kunnen wij u melden dat de Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam dit jaar zal worden gegeven op Educatieve tuin de Enk (Vreewijk, Zuid) en in de veganistische kookstudio van Kook met mij Mee! (Agniesebuurt, Noord).

Het is nog steeds mogelijk om u in te schrijven voor de officiële Permacultuur Ontwerp Cursus (PDC) die 28 april van start gaat.

Meer informatie over de cursus: Website Moestuinman

Kook met mij mee!
Kook met mij mee! is een door Stichting Proefhof ontwikkeld lesprogramma dat tot doel heeft Rotterdamse schoolkinderen vertrouwd te maken met een lekker en duurzaam voedingspatroon gebaseerd op biologische plantaardige producten, en dit voedingspatroon te promoten onder hun leeftijdgenoten, ouders en andere buurtbewoners. Ten behoeve van het programma is er in de Agniesestraat in Rotterdam Noord een luxe kookstudio ingericht die inmiddels niet meer weg is te denken uit de buurt.
Sinds kort is Stichting Proefhof ook de trotse beheerder van een voorheen verwaarloosd stuk grond dat zich tussen een viertal nabijgelegen appartement-blokken aan de Vijverhofstraat bevindt. Onlangs is het terrein opgeschoond en wordt er op dit moment - met Permacultuur principes als uitgangspunt - een buurttuin ingericht met een oppervlakte van 500 vierkante meter.

Website Kook met mij mee!

Educatieve tuin De Enk
“Kruip door en sluip door in ontluikend 'voedselbos'. Natuurtrechter tussen staal en beton die allerlei soorten leven aantrekt”. Zo omschrijft Gerrit Roukens, beheerder van De Enk, zelf deze pracht locatie.
Naast de schooltuintjes die elk jaar uit de “akker” verrijzen wordt er op de Enk gewerkt aan een waar Voedselbos op basis van Permacultuur principes.
Elke donderdag is er de mogelijkheid om de hele dag mee te werken aan dit project. Daarmee kunt u praktijk ervaring opdoen onder leiding van Gerrit Roukens die ook zelf in het bezit is van een PDC certificaat.

TT pagina en Website De Enk
Max
Max

Aantal berichten : 72
Registratiedatum : 13-03-11
Leeftijd : 41
Woonplaats : Rotterdam

http://www.moestuinman.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum