Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Zwarte bij

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Zwarte bij

Bericht van Tyrr op 2013-02-15, 23:01

Hallo


Ik had er vroeger al ooit iets van gehoord, maar nooit naar gekeken. De voorbije 2 dagen was ik op kamp met JNM op de Sint-Pietersberg en daar ging het weer over bijen (gebeurd wel eens meer).
De Zwarte bij kwam naar voren als een gezocht ras om mee te imkeren. Nu ik thuis ben, ben ik er wat gaan over opzoeken, maar zo héél veel vind ik nu ook weer niet. Er wordt wel wat over gezegd op imkerpedia, maar verder vind ik niet veel. In Chimay is er een bevruchtingsstation, maar op die website heb ik ook nog niet kunnen achterhalen hoe ik in godsnaam aan volkjes moet geraken.

Toevallig hier op het forum iemand die er heeft of weet hoe je eraan kan geraken? Ik heb een klein budget, maar veel kan ik er niet voor geven. Een zwermpje of een kleine aflegger od zou al meer dan genoeg zijn. De Warré kasten lijken mij erg interessant, zeker als je leest dat ze niet zo een heel groot volk vormen lijkt een kleinere kastmaat mij beter dan de Zanders die hier thuis nog in de kelder liggen. Andere optie is dat ik 9ramer Kempische kasten gebruik. Lekker lokaal.
Dus als iemand beide geprobeerd heeft, laat maar weten wat het gemakkelijkst is én het beste voor de bijenen natuurlijk. Ik wil honing, maar ook en vooral bevruchting van alles wat hier groeit en gaat groeien.


groensels
Tyrr
Tyrr
Tyrr

Aantal berichten : 97
Registratiedatum : 20-01-13
Woonplaats : Mol, België

http://www.tyrr.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Wiwi op 2013-02-16, 20:01

Dag Tyrr,

Met enkele andere imkers, de meesten uit de Kempen (tot nu toe), zijn we aan het proberen om een populatie Belgische bruine bijen (geen zwarte want die zitten in de Alpen, Polen,…)in Vlaanderen op te bouwen. Alles staat momenteel nog wel nog in zijn kinderschoenen. We zullen zeker met enkelen naar Mellifica asbl. In Chimay gaan en daar larven betrekken en naar de bevruchtingsstand gaan om onze koninginnen te kweken. Eens we voldoende koninginnen hebben kunnen kweken zullen er ook wel enkele te beschikking komen voor andere geïnteresseerde imkers.
Volkjes en koninginnen zijn er in Chimay niet meer zomaar te koop, als ge er kunt vastkrijgen staat ge op een wachtlijst van minimum 1 jaar en meer. Donkere koninginnen in een carnicavolk inbrengen is ook een riskante zaak.
Voor zover ik mij herinner hebt gij ook bijen. Ge kunt via dezelfde weg trachten aan larfjes te geraken en laten bevruchten.
Wij zijn hard op zoek naar imkers die willen overschakelen naar bruine bijen en we zijn bereid deze mensen in de mate van het mogelijke te voorzien van bruine bijen. Gij zijt dus zeker welkom maar begrijp dat we dit projectje serieus willen aanpakken en dat we niet enkel op zoek zijn naar geïnteresseerden maar ook naar mensen die zelf ook een inspanning willen leveren.
Ik zou zeggen tracht nog zo veel mogelijk informatie te verzamelen en bij te leren over de mellifera, tracht de mensen van JNM warm te maken, tracht donkere koninginnen te kweken en dan houd ik u op de hoogte van ons reilen en zeilen en join the club.


Groeten, Wilfried.

P.S. Zander, Warré en Kempische kasten zijn allemaal goed hoor, ze imkeren allemaal wel anders.
Wiwi
Wiwi

Aantal berichten : 127
Registratiedatum : 30-10-11
Woonplaats : Bosveld, Limburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Tyrr op 2013-02-16, 20:35

Zander vind ik precies nogal lomp in gebruik. Dat vrije raat in de Warré en het compactere design lijken mij interessant, maar normaal gezien heb ik nog kempenaar staan én het is natuurlijk ook goed om het lokale ontwerp te gebruiken.

Enig idee waar er veel en of goede informatie te vinden is? Ik weet niet hoe moeilijk het is om die bruine bijen te kweken tot koningin, maar als het niet moeilijker is dan met carnica, wil ik wel het risico lopen om 50% verlies van koninginnen te hebben, hoewel dat natuurlijk best zoveel mogelijk beperkt dient te worden (ik zou ook niet graag doodgestoken worden...). Dan zou het gemakkelijker zijn om volkjes te vinden en op een paar weken tijd is een carnica kast een mellifica kast geworden.
Tyrr
Tyrr

Aantal berichten : 97
Registratiedatum : 20-01-13
Woonplaats : Mol, België

http://www.tyrr.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Robert en Monique Knops op 2013-02-16, 20:44

Kun je bijen ook in een kas in de tuin zetten (en dat ze erin blijven) en dan gewoon laten staan winter en zomer zonder dat ze doodgaan? Of moet je persé de bijen blijven managen? Het waren tenslotte oorspronkelijk wilde dieren en sommige rassen misschien nog.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Tyrr op 2013-02-16, 22:36

bijen die je hier kan krijgen niet echt. Die zwarte bij (volgens mellifica.be) of de bruine bij, zoals je wilt wat mij betreft, is een inheemse bij die volgens mij nog relatief goed op zichzelf moet voort kunnen, maar ik heb totaal geen ervaring (Wilfried wel blijkbaar) en informatie in schaars.
En het hangt er ook vanaf wat je wilt. Als je bestuiving wilt, moet je zorgen voor voldoende locaties voor zwermen om zich neer te zetten, anders ben je ze na een tijdje kwijt waarschijnlijk.
Tyrr
Tyrr

Aantal berichten : 97
Registratiedatum : 20-01-13
Woonplaats : Mol, België

http://www.tyrr.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Wiwi op 2013-02-17, 10:41

Robert en Monique Knops schreef:Kun je bijen ook in een kas in de tuin zetten (en dat ze erin blijven) en dan gewoon laten staan winter en zomer zonder dat ze doodgaan? Of moet je persé de bijen blijven managen? Het waren tenslotte oorspronkelijk wilde dieren en sommige rassen misschien nog.
Bijen zijn nog steeds wilde dieren (al zijn er ook kunstmatig gekweekte rassen en selectie hebben bepaalde lijnen genetisch verarmd) maar de omgeving is veranderd en wel sneller dan dat bijen zich hebben kunnen aanpassen: het klimaat, verwoestijning van tuinen (onkruidvrij gazon, coniferen, buxushaagjes, grind en verharding), varroa, monoculturen, gebruik van pesticiden, gebrek aan stuifmeelplanten, enz…
Bijen hebben een continue aanvoer van stuifmeel nodig maar waar vind je nog overvloedig veel bloemen zoals bv. klaver, wilgenroosje, braam, distel, klaproos, paardenbloem enz… ze vervangen door acacia, teradeum, koelreuteria, heptacodium, hemelboom, reuzebalsemien enz… mag van sommige instanties niet want niet het zijn neofieten.
Zelfs imkers die hun bijen goed verzorgen zien veel volken verdwijnen, bijen hebben een minimum aan verzorging en hulp nodig.

Tyrr schreef:bijen die je hier kan krijgen niet echt. Die zwarte bij (volgens mellifica.be) of de bruine bij, zoals je wilt wat mij betreft, is een inheemse bij die volgens mij nog relatief goed op zichzelf moet voort kunnen...
Niet meer dan de Carnica, hoor. Dat is een vaak gehoord misverstand en ik denk dat op die manier veel, van het toch al schaarse teeltmateriaal van de donkere bijen op die manier verloren gaat. Ook de donkere bij heeft hulp nodig! De donkere springt wel zuiniger om met haar voedselbronnen waardoor ze misschien beter geschikt is om drachtarme perioden te overbruggen. De voornaamste reden waarom ik ( en de imkers waarvan sprake in mijn vorige bericht) willen verder werken met donkere is in de eerste plaats omdat carnica (althans diegene die men hier aanbiedt) genetisch misschien wel te zeer verarmd is om een snelle aanpassing aan de veranderde omstandigheden mogelijk te maken en daarenboven is de bruine bij de enige die bij ons inheems is en dat moeten we misschien ook wel koesteren. De carnica is afkomstig uit Hongarije, Slovenië...

Groeten, Wilfried.
Wiwi
Wiwi

Aantal berichten : 127
Registratiedatum : 30-10-11
Woonplaats : Bosveld, Limburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Robert en Monique Knops op 2013-02-17, 17:32

Als jullie een imker weten die een korf bij mij wil neerzetten dan vind ik dat geweldig. Ik hoef er zelfs geen honing van te hebben, zolang de bijen maar niet gaan zwermen, want mijn buren zijn te ver verwijdert van de natuur en ik denk dat ik dan klachten krijg. Daarbij kan ik dan de kunst een beetje afkijken, zodat mocht er iets veranderen en het houden van bijen weer wat plezieriger worden (niet al die verdwijningen en hoge kosten) ik er misschien ook mee kan beginnen. Ik heb denk ik zeker genoeg bloemen van vroeg voorjaar (nu) tot en met december voor één korf. Daarbij heb ik veel geneeskrachtige kruiden in de tuin waarmee ze zichzelf gezond kunnen houden. De imker kan gerust wat spullen en zo bij ons opslaan. In de omringende tuinen staan gelukkig ook nog wel wat bloemen (niet zoveel als bij ons, maar gelukkig niet allemaal beklinkerd). Wij en de meeste omringen buren spuiten ook niet en daarbij zijn wij een van de enige in de buurt die groenten in de tuin telen. In Hulsberg wonen tenminste vooral mensen die te veel geld in de beurs hebben zitten en het dus allemaal te veel moeite vinden.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Tyrr op 2013-02-26, 00:20

@Wilfried
bruine bij heeft dus ook veel last van verdwijnziekte? Ik heb namelijk weinig zin om na elke winter opnieuw te beginnen.
Tyrr
Tyrr

Aantal berichten : 97
Registratiedatum : 20-01-13
Woonplaats : Mol, België

http://www.tyrr.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Natuurlijke Moestuin op 2013-02-26, 01:35

Bij ons komt een imker dit voorjaar een speciaal soort kast zetten waarvan wordt beweert dat het de bijen beter beschermd. Bijenvolkeren die in deze kasten zitten hebben een veel lager sterftecijfer, geen last van de varroa-mijt en de verdwijnziekte.

De kasten noemen Perone-kasten, meer informatie vindt u in deze pdf: http://www.biobees.com/library/hive_perone/Making-a-Perone-Hive.pdf

Misschien dat het u kan helpen om niet elke winter opnieuw te moeten beginnen Very Happy .

Ik weet zelf niet of het effectief waar is wat er over de perone-kasten wordt geschreven, misschien dat Wilfried hier meer kennis over heeft?

groeten,

Frank

Natuurlijke Moestuin

Aantal berichten : 2
Registratiedatum : 05-02-13

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Tyrr op 2013-02-26, 11:26

lijkt mij persoonlijk een enorm grote kast voor een kleinere populatie zoals de mellifica.
Warré (Frans) zit met afmetingen van ongeveer 30X30 wat je de mogelijkheid geeft om in de winter een veel kleinere te verwarmen ruimte geeft, maar aangezien ik geen van beide heb uitgetest, is dat maar wat ik er van denk.
Tyrr
Tyrr

Aantal berichten : 97
Registratiedatum : 20-01-13
Woonplaats : Mol, België

http://www.tyrr.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Wiwi op 2013-02-26, 22:36

Tyrr schreef:bruine bij heeft dus ook veel last van verdwijnziekte?
Helaas wel, ja, anders lag de oplossing voor dit probleem voor de hand.
Ik persoonlijk hecht weinig geloof aan de meerwaarde van Warré en Perone, wat ik wel weet is dat ik zulke kasten moeilijk kan controleren en dat men nog moeilijker kan ingrijpen als er iets fout zit. Bijen zijn niet zo kieskeurig wat kasttype betreft, in de natuur zijn de nestgelegenheden ook niet altijd ideaal en toch trekken de immen hunne plan.
Wiwi
Wiwi

Aantal berichten : 127
Registratiedatum : 30-10-11
Woonplaats : Bosveld, Limburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Robert en Monique Knops op 2013-02-26, 22:59

Ik heb eens zo'n nest in Stockhem gevonden, dat was wel in het vroege voorjaar en toen zaten er geen bijen meer op. Ik heb trouwens misschien iemand gevonden die een bijenkas bij mij in de tuin wilt neerzetten in ruil voor mijn hulp bij een permacultuur project van hem, maar het is nog even afwachten hoe alles loopt. Dat vind ik echt heel leuk, maar zodra de bijen vanzelf verdwijnen dan geef ik het op (de man zal de korf wel verzorgen). Ik had van hem gehoord dat sinds kort het vergif verboden is wat alle bijen uitroeit weten jullie of dat klopt (dit jaar gebeurd door de Europese Unie)? Het zou fantastisch zijn, maar zelf heb ik daar mijn twijfels over gezien ze al in 1990 wisten hoe schadelijk het was en ze maar weinig goede dingen beslissen en zich eraan houden.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Tyrr op 2013-02-28, 16:54

voor zover ik weet zijn die neonictionoiden nog niet verboden?
en dat is lang niet het enige + restanten die nog steeds in het milieu aanwezig zijn.
Tyrr
Tyrr

Aantal berichten : 97
Registratiedatum : 20-01-13
Woonplaats : Mol, België

http://www.tyrr.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Robert en Monique Knops op 2013-02-28, 21:49

Ik heb wat erover gevonden, maar ze laten weer zien hoe corrupt ze zijn (de europese commissie). Ze zeggen er wat tegen te willen gaan doen, maar geen geheel verbod, wat kortweg erop neerkomt dat ze misschien een keertje zeggen dat er wat minder van gespoten moet worden, maar waarna er nooit meer wat mee gedaan wordt en mensen (het gewone volk) toch denkt dat er naar zulke zaken geluisterd wordt en dat mensen die zich er zorgen over maken gek zijn. Met als excuus mensen moeten hun brood verdienen. Net als dat ze in 2019 (pas besloten) de bijvangst aan vis niet meer terug de zee in mogen gooien, omdat het dan toch al grotendeels dood is.

http://www.deboomkwekerij.nl/nieuws/8947/geen-volledig-europees-verbod-op-neonicotinoiden
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Robert en Monique Knops op 2013-02-28, 21:56

http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/item/10821096/Stemming-verbod-op-neonicotinoiden-uitgesteld

Hier nog een link hoe gevoelig de mensen die het algemeen welzijn van Europa zouden moeten vertegenwoordigen zich laten manipuleren aan alle kanten. Hier zullen die geldschieters die alle milieuverbeteringsprogramma's tegenhouden (site van Geof lawton / staat een onderzoek over) wel achter zitten. Er is blijkbaar een stichting opgericht waarbij de rijkste mensen van de wereld geld geven om groene projecten de kop in te drukken. Dat is opzich niet zo raar gezien de aard van de mens, maar wel jammer.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Wiwi op 2013-03-01, 17:05

Oooh, ja, dat is de vrees van velen (en niet alleen ’s werelds rijksten), dat mensen massaal aan permacultuur, zelfverzorging en consuminderen zouden beginnen doen en dat samen met de consumptiemaatschappij de economie krimpt. Sommigen worden nu eenmaal zeer rijk door de algemene overconsumptie en verspilling.
Wiwi
Wiwi

Aantal berichten : 127
Registratiedatum : 30-10-11
Woonplaats : Bosveld, Limburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Modderbaard op 2014-12-25, 17:28

Wij werken voor het grootste deel met zwarte bijen. We zijn nu met 15 volken de winter ingegaan. Eens zien wat daar van overblijft...

Ze lijken hier overigens wel wat beter bestand tegen varroa dan de Carnica's.

Modderbaard

Aantal berichten : 1
Registratiedatum : 08-11-14

http://modderbaard.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Tyrr op 2014-12-25, 17:50

hopelijk genoeg.
Ergens in maart een up-date?
Tyrr
Tyrr

Aantal berichten : 97
Registratiedatum : 20-01-13
Woonplaats : Mol, België

http://www.tyrr.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Robert en Monique Knops op 2014-12-29, 20:10

Mijn vrouw gaat nu bijen houden. Ze begint in januari met de beginnerscursus voor imker te worden. Aan het einde van het jaar hebben wij dus hoe dan ook één volk staan (zit bij de prijs inbegrepen). Misschien dat wij ook voor de zwarte bij gaan (mits te krijgen) en deze meer resistent is tegen de varroa. Ik ga in ieder geval de tijm- en muntproductie omhoog gooien en veel brandnetels en zuring verzamelen, zodat wij deze voor de thymol, mierenzuur en oxaalzuur kunnen gebruiken. Dan kunnen we experimenteren of het werkt door de planten in het nest zelf te hangen (kleine hoeveelheden, zodat het vochtgehalte in het nest niet te hoog wordt). Zo'n druppelsysteem doet tenslotte ongeveer hetzelfde.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Wiwi op 2014-12-29, 22:18

Helaas hoor je dat bij zeer veel beginnende imkers, ze menen allemaal dat ze het warm water moeten uitvinden en beginnen met bijen te experimenteren, het jaar daarop hebben ze geen bijen meer en dan kopen ze zich een nieuw volk. Bijen zijn levende wezens, daar experimenteert ge niet mee! Als op eenzelfde manier met honden of paarden zou worden geëxperimenteerd werd er langs alle kanten moord en brand geschreewd ... bij bijen kraait er amper een haan naar.

Groeten, Wilfried
die hoopt dat als je eenmaal de fascinatie voor dat insect in uw lijf zit, gij met diep respect gaat observeren, niet om de bij naar uw hand te zetten met warré toestanden en kruiden enz ... maar om ( ik kan het zelf niet beter verwoorden dan met dit citaat: "… das Imkern lässt sich nicht erlernen, man muss es leben, mit seinen Partnern, den Biens."
Wiwi
Wiwi

Aantal berichten : 127
Registratiedatum : 30-10-11
Woonplaats : Bosveld, Limburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Robert en Monique Knops op 2014-12-29, 22:26

We gaan er ook heel voorzichtig mee om. Alleen vindt ik mierenzuur of oxaalzuur zo spuiten niet echt geweldig. Als het niet anders kan zal het moeten, want anders schijnen ze het ook niet meer te redden (volgens de auteurs van de boeken, die we tot nu toe gelezen hebben). Vroeger deden ze ook al brandnetels op de kast leggen en ik heb van iemand gehoord dat hij ze voor de ingang van de kast legt. Het zou kunnen dat de varroa ook sterker wordt door het gif neonicotinoids, want uit onderzoeken komt dat mijten als een van de weinige groepen profiteren van het vergif (hypothese).
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Robert en Monique Knops op 2015-01-02, 20:28

Welke bijenkast vinden jullie beter? Het gaat mij niet om de prijs, maar om de functionaliteit en levensduur. De cederkast moet ik onder een afdak zetten, dus daar komen overdekkingskosten bij. Is wel een soort van standaard uitvoering, dus alles is relatief goedkoop om te vervangen. Hij is wel zwaar en log en moet ook nog op een verhoging komen te staan. Hij is ook minder overzichtelijk dan de kast hieronder (lijkt mij althans). Twee van deze kasten kosten meer ruimte dan die hieronder.

Daarbij kan ik in de kast eronder twee relatief grote volken houden. Er is heel goed over de kast nagedacht, maar de kastmaten zijn relatief uniek, dus daarna moet ik bijna alles bij hun kopen. Ik hoef de kast niet te verven en geen afdak erboven te maken. De kast wordt wel niet helemaal compleet geleverd, dus ik moet nog wat ramen en honingkamers bijkopen om de hele kast compleet te krijgen, waardoor de kast toch gauw 300 euro duurder uitvalt dan al aangegeven. Deze is daarentegen volgensmij wel ergonomischer, veel overzichtelijker en heel gebruiksvriendelijk.  

Persoonlijk vind ik de eerste mooier, maar uiteindelijk gaat het om de bruikbaarheid.


http://www.bijenkasten.nl/index.php?item=spaarkast&action=article&group_id=9&aid=13&lang=nl

https://www.omlet.nl/shop/bijen_houden/beehaus/  (nieuw)
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Wiwi op 2015-01-03, 01:18

Ik zou voor Segeberger, Simplex of Frankenbeute gaan al naar gelang de raammaat van uw voorkeur. Tempex, ook bijen appreciëren een geïsoleerde woning en het is toch weer lichter om te hanteren. Laat u niet vangen met exotische bijenkasten, blijf bij kasten die al jaren door imkers en professionelen beproefd zijn.

Wiwi
Wiwi

Aantal berichten : 127
Registratiedatum : 30-10-11
Woonplaats : Bosveld, Limburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Robert en Monique Knops op 2015-01-04, 12:16

Het is een mooie website. Wat is dan een goede samenstelling, want er zijn nogal veel losse onderdelen? De enige waarbij een soort set aanwezig is is van segeberger, maar die lijkt ook erg incompleet. Is er niet een pakket wat ik compleet kan kopen, want ik heb er nog niet genoeg verstand van. Ik zou ook niet weten wat onze voorkeur is wat betreft ramen, want ik heb er nog nooit mee gewerkt.
Kom ik uiteindelijk niet ook op een hoog bedrag uit, want ik moet uiteindelijk toch drie kasten aanschaffen (willen het liefste naar 3 volken gaan)?
De kast moet vooral stevig, duurzaam en functioneel voor de bijen zijn. Daarbij moet ook al rekening gehouden zijn met de varoa-mijt en dat zwermen gemakkelijk voorkomen moeten worden.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Wiwi op 2015-01-04, 15:04

Robert,

Ik geef enkel wat raad mee die ik put uit eigen ervaring. Starten met imkeren is niet goedkoop maar op lange termijn verdient de hobby zich stilaan wel terug. Informeer u eerst, volg een imkercursus en praat met imkers bij u in de buurt en kijk eens mee over hun schouder. Welke raammaat gij gaat gebruiken hangt een beetje af van wat andere imkers bij u in de buurt gebruiken (in Nederland vermoedelijk simplex) bv. hier wordt traditioneel veel met "Kempische kast" geïmkerd, nu dat is een raammaat waarvoor ik bij Geller geen raampjes of waswafels vind, anderzijds had mij dat in de beginjaren wel geholpen want dan kon ik naakte volkjes kopen en de ramen zo in mijn kast hangen, ook bij problemen met de koningin had ik dan een broedraam van een andere imker in mijn kast kunnen hangen.
De bijenkasten die ik u heb aangeraden zijn kasten met broedruimten die uit twee hoogsels bestaan er bestaan ook kasten met één grote broedbak en kleine honingzolders. De Betriebsweise die u het beste ligt zal de toekomst uitwijzen en voor een groot deel bepaald worden door de persoon(en) die u gaat leren imkeren.
Bedenk dat elke fout die gij maakt zal worden uitgezweet door uw bijen, ... tot aan het fatale toe! Leer en ervaar eerst zo veel mogelijk, luister naar de ervaren imkers en ga op zoek naar een imker-peter die u het vak wil bijbrengen.

Groeten, Wilfried.
Wiwi
Wiwi

Aantal berichten : 127
Registratiedatum : 30-10-11
Woonplaats : Bosveld, Limburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Zwarte bij Empty Re: Zwarte bij

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum