Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Steekmug is een prachtig organisme

Ga naar beneden

Steekmug is een prachtig organisme Empty Steekmug is een prachtig organisme

Bericht van Robert en Monique Knops op 2013-02-22, 23:00

Je hebt heel veel soorten muggen en een aantal daarvan zijn steekmuggen. Van steekmuggen steken de vrouwtjes om bloed op te zuigen, wat ze nodig hebben om eieren te leggen. Mannetjes muggen steken niet en drinken nectar waarbij ze bloemen bestuiven net als de vrouwtjes. Mensen haten de muggen en zoals op wikipedia te vinden is een citaat:

"Een aantal wetenschappers is van mening dat muggen wereldwijd geen enkele essentiële functie vervullen in het ecosysteem. Niets en niemand zou ze missen als ze zouden verdwijnen. Sterker nog: als muskieten enig nut zouden hebben had de mens wel een manier gevonden ze te exploiteren. Het enige werkelijk grote ecologische gevolg van het verdwijnen van de mug zou zijn dat je méér mensen (namelijk minder besmetting) krijgt. Dat is de consequentie. Verder zal de natuur zijn beloop hebben als daarvoor, en wellicht verbeteren[5]."

En zonder twijfel - wat naar mijn mening jammer is - zullen veel mensen het hiermee eens zijn. Het gezoem van de steekmug prikkelt ons en ze kunnen ook enge ziektes verspreiden. Laatst was op het nieuws dat men een middel heeft ontwikkelt om muggen heel effectief mee uit het systeem te verwijderen. Als volwassen muggen landen worden ze geïnfecteerd met een schimmeld wat ze hoe dan ook onvoortgeplant laat en 99% dood. Daarbij is er nog iets gedeeltelijk in ontwikkeling, wat ervoor zorgt dat wanneer er eieren door een vrouwtje gelegd worden het water met dat spul besmet raakt en dan ook alle andere muggenlarven in het water dood. De mug heeft toch geen nut voor ons en leidt alleen maar tot veel doden!

"Een mogelijke doorbraak is de toepassing van de schimmel Beauveria bassiana die de mug snel verzwakt en doodt. De schimmel wordt in spore-vorm op een oppervlak aangebracht door middel van een spray, als een mug landt wordt de schimmel actief en groeit binnen in de mug tot het insect sterft.[8] Binnen veertien dagen is 90% van alle muggen dood en de overlevenden hebben een gereduceerd vliegvermogen, zijn slechte eters en ook de meegedragen parasieten ontwikkelen zich langzamer. Bovendien stopt de mug met eten en het zuigen van bloed zodra het lichaam geïnfecteerd is met de schimmel.[9] Uit laboratoriumproeven blijkt de kans op besmetting met malaria door met Beauveria bassiana geïnfecteerde muggen hierdoor met 98% afneemt. Het is niet mogelijk dat de schimmel het menselijk lichaam besmet, onze lichaamstemperatuur is te hoog.[10]"


Dit is helaas weer het zoveelste organisme wat de mens wilt vernietigen en waarbij de functie van het organisme niet meegerekent / ontkend wordt. Ze bestuiven planten, zijn een hele belangrijke voedingsbron voor veel organismen, de larven houden algen in water in controle, houden dieren populaties (dus ook mensen) in evenwicht en ze hebben hun eigen intrinsieke waarde en hebben duidelijk bewezen het te verdienen om te bestaan (ze zijn immers buitengewoon succesvol).

Net als de bijen zijn steekmuggen of je het nu leuk vindt of niet van een immens belang, dat niet onderschat mag worden. Helaas - tenzij de economiën sneller in elkaar storten / laten we het hopen - zullen zij dus in de toekomst ernstig bedreigd worden als deze middelen in de systemen terecht komen. Ikzelf heb voor de steekmug diverse watertjes aangelegd waarin hij zich goed kan voortplanten en als je een goed systeem hebt (en gelukkig is die van mij in ieder geval goed genoeg) heb je geen muggenplagen, omdat er genoeg predators zijn, die ook andere mogelijke pesten onder drukken.
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Steekmug is een prachtig organisme Empty Re: Steekmug is een prachtig organisme

Bericht van Tyrr op 2013-02-26, 00:29

ik ben ze ook liever kwijt dat rijk op mijn slaapkamer, maar ik wil de dieren en planten die van steekmuggen afhangen niet gaan voeden.

Tyrr
Tyrr

Aantal berichten : 97
Registratiedatum : 20-01-13
Woonplaats : Mol, België

http://www.tyrr.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum