Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Veldmuis en Houtduif

Ga naar beneden

Veldmuis en Houtduif Empty Veldmuis en Houtduif

Bericht van Robert en Monique Knops op 2013-05-20, 15:12

Beide dieren zijn prachtig en ik ben blij dat ik ze zo nu en dan in de tuin zie, maar soms kunnen ze voor heel veel schade zorgen. De veldmuis is een woelmuis net als de woelrat en maakt allemaal mooie ondergrondse gangen en looppaadjes door de vegetatie. Je hoort ze geregeld piepen in de vegetatie en af en toe zie je een stengel langzaam aan naar onder toe verdwijnen. Over het algeheel eten ze niet veel groenten. Je moet alleen geen koolrabi planten. De meeste schade ontstaat door het onderhouden en opnieuw maken van looppaadjes. Zo kunnen ze volwassen bonenstukken eventjes in een hele korte tijd kapot maken door ze onderaf af te knagen (ze eten de planten niet op). Wortels en bieten eten ze alleen wanneer er niks beters te halen is. Ze maken het liefste thuisbasissen op stukjes waar ze onder stenen, hout of vegetatie kunnen schuilen. In verhoogde bedden zitten ze niet heel graag. Gelukkig heb ik op dit moment nog niet heel veel schade van veldmuizen, omdat ik mijn bedden anders ben gaan vormgeven en sommige planten gericht op het platte dak en/of in bakken ben gaan telen. Helaas heb ik geen natuurlijke predatoren, omdat ik in een woonwijk woon en de omringende tuinen onnatuurlijk zijn. Een geluk voor zover ik weet hebben woelmuizen territoriums en je kunt er dus maar zoveel per oppervlakte hebben (wat overigens best veel kan zijn, want ik heb er in de tuin toch gauw 10 leven / 0,5 hectare). De houtduif komt bij ons geregeld in de tuin en ik verwacht alweer een nest in de tuin te hebben (broeden meestal op 2 locaties in de tuin). De houtduif heeft dit jaar alweer voor heel veel schade gezorgd. Ze eten alle kolen (waar geen haren op het blad zitten) op. Verder eten ze ook spinazie, kersenbloesem, jonge pruimpjes en oesterblad (nieuwe geliefde soort). Voor mijzelf hiertegen te beschermen moet ik net als de woelmuis op hele gerichte plekken gaan telen, zodat ze niet bij de groenten komen. Daarom ga ik nu een tuinkas maken, waarvan ik de zijkanten in de zomer grotendeel open kan maken, waardoor het een soort van afgedekte tuin wordt, zodat hier een warm/droog klimaat ontstaat. Op de plekken waar ik de kas open kan maken wil ik ijzer gaas (grote openingen) gebruiken, zodat kleine vogels de kas in kunnen maar met name duiven niet. Helaas een hele drastische maatregel, maar wel eentje die ik moet nemen om nog kolen te kunnen telen, want ze grazen de koolplantjes netjes af (ook de wat grotere planten). De bomen bescherm ik door genoeg aanbod aan bloesems... te hebben en dit werkt nu al, want de schade is niet gigantisch. Op dit moment heb ik allemaal lange stokken tussen de planten staan, zodat ze er niet kunnen landen en ze zich er ook niet echt veilig voelen, maar dit werkt toch maar minimaal en als ze echt willen lopen ze er gewoon doorheen en eten hun buikje rond (wat natuurlijk begrijpelijk is). Hebben andere mensen ook problemen met veldmuizen en houtduiven en hoe beschermen jullie je er tegen?
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Veldmuis en Houtduif Empty Re: Veldmuis en Houtduif

Bericht van Kruidje op 2013-05-20, 22:34

Ik schreef het al in je tuindraadje. Ik heb dit jaar de vogels gevoerd en dus extreem weining schade - beetje koolrabi-schade omdat ik eind april niet meer gevoerd heb. Grotere kolen heb ik geen problemen - alleen toen het hard vroor en er sneeuw lag hebben ze mijn laatste boerenkool opgegeten - palmkool bleef trouwens ongemoeid. Later in het jaar schijnt er hier genoeg anders te eten te zijn - zie ze altijd bij de buren in de grote krentenboom en later in het jaar in de eikenbomen.

Muizen hebben we op het moment geen last van - we hebben 4-5 gastkatten die de tuin als doorgangspad gebruiken. Een paar jaar geleden toen er hier kennelijk nog een hondengeur hing was dat wel anders. Toen piepte het aan alle kanten en geen kat te bekennen.

Ik durf na aanleiding van woelmuizen geen dikke mulchlaag op mijn tuin te leggen in de winter. Ben bang een muizenparadijsje te creëren.

Kruidje

Aantal berichten : 130
Registratiedatum : 19-11-12
Woonplaats : Regio Eindhoven

Terug naar boven Ga naar beneden

Veldmuis en Houtduif Empty Re: Veldmuis en Houtduif

Bericht van Robert en Monique Knops op 2013-05-21, 10:37

De woelmuizen zitten bij mij niet in de mulch, maar bij de wat stenigere / vegetatieve stukken, omdat er veel schuilmogelijkheden zijn. In de mulch zit ook geen voedsel voor ze. Dit is een van de weinige tuinen waar veel voedsel voor handen is, dus ik trek bijna alle vogels van de buurt naar mijn tuin. En ik denk dat ik zeker een nest van houtduiven heb. Dat voeren is wel slim. Ik heb geen last van echte muizen (alleen grote bosmuis in de tuin / niet schadelijk).
Robert en Monique Knops
Robert en Monique Knops

Aantal berichten : 678
Registratiedatum : 01-08-12
Leeftijd : 33
Woonplaats : Hulsberg (Zuid-Limburg)

http://permanaturegarden.blogspot.nl/

Terug naar boven Ga naar beneden

Veldmuis en Houtduif Empty Re: Veldmuis en Houtduif

Bericht van Kruidje op 2013-05-21, 20:34

Gelukkig hangen er hier maar 2-3 houtduiven en soms een tortel uit. Er wordt hier ook wel eens gebroed maar kennelijk blijven ze niet.

Goede info van de woelmuizen. Misschien durf ik dan toch eens wat meer mulch aan in het koude jaargetijde.

Kruidje

Aantal berichten : 130
Registratiedatum : 19-11-12
Woonplaats : Regio Eindhoven

Terug naar boven Ga naar beneden

Veldmuis en Houtduif Empty Re: Veldmuis en Houtduif

Bericht van Tyrr op 2013-05-22, 12:16

Zelf niet zo vaak last van duiven en als dat is, komt meestal even later de sperwer op bezoek, maar een kennis had het over: papa zaait sla voor het gezien, als de sla gegeten wordt door de duiven, voeden de duiven het gezin dan maar.
Tyrr
Tyrr

Aantal berichten : 97
Registratiedatum : 20-01-13
Woonplaats : Mol, België

http://www.tyrr.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Veldmuis en Houtduif Empty Re: Veldmuis en Houtduif

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum