Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Wat is permacultuur?

Ga naar beneden

Wat is permacultuur? Empty Wat is permacultuur?

Bericht van Linder op 2010-11-27, 21:14

Dit onderwerp is ten eerste bedoeld als korte introductie tot permacultuur voor diegenen die nog nooit van permacultuur hebben gehoord en op dit forum terecht komen. Aangezien het bovendien een onderwerp is waarin de meningen over de juiste definitie of interpretatie nogal uiteenlopen vewacht ik ook een levendige discussie Wink

Op permacultuur.eu en permacultuurnederland.org vind je veel beschrijvingen en voorbeelden en kun je zoeken naar permacultuurprojecten bij jou in de omgeving. Ook kun je als je in het engels op internet naar 'permaculture' zoekt heel veel vinden. Spreek je beter duits of spaans zoek dan naar 'permakultur' of 'permacultura'

Ik vind het moeilijk om zonder al te veel uit te wijden over PC te praten, een goeie korte omschrijving vond ik op wikipedia:
Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en de omliggende natuur gericht op een langetermijnoverleving van beide. Met permacultuur ontwerpt men een functioneel systeem om de mens heen met de sterkte en veerkracht van een ecosysteem.

Permacultuur is een vertaling van het Engelse woord 'permaculture'. Permaculture is een samengesteld begrip van Permanent Agriculture en Permanent Culture. Het is in de jaren '70 aan de universiteit van Tasmanië (Australië) ontwikkeld door Bill Mollison en David Holmgren. De bedenkers hebben permacultuur ontwikkeld om oplossingen te vinden voor een groot aantal problemen die de monocultuur landbouw met zich meebrengt. In Australië namen verwoestijning en bodemerosie schrikbarende vormen aan. Daarnaast zijn problemen als kunstmest dat het grondwater vervuilt, te veel bestrijdingsmiddelen en grootschalige ziekten in monocultuurproducten wereldwijd een groot probleem.

Permacultuur heeft voor deze problemen oplossingen gevonden door de ecologische wetten die opgaan voor een natuurlijk ecosysteem te bestuderen. Aan de hand van deze principes wordt een systeem ontworpen dat functies heeft voor de mens, bijv. voedselvoorziening, met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Hierin komt permacultuur in principe overeen met biologische landbouw, die zich ook baseert op ecologie. Permacultuur is echter als ontwerpsysteem verder doorgevoerd. Men ontwerpt de natuur letterlijk om de mens heen. In de praktijk is permacultuur meestal gericht op zelfvoorzienende landbouw, terwijl biologische landbouw meer productiegericht is, en in dit opzicht tussen permacultuur en chemisch-industriële landbouw instaat
.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Permacultuur

Permacultuur is in essentie een ontwerpsysteem en een gereedschapskist voor daadwerkelijk duurzame systemen. Internationaal heeft zich over de jaren een groot netwerk van contacten en kennis gevormd en inmiddel zou je kunnen spreken van een 'wereldwijde beweging'.

In de praktijk wordt permacultuur gebruikt op balkons, in tuinen, op boerderijen, om gemeenschappen of dorpen te ontwerpen, om huizen te ontwerpen of je leven vorm te geven. Veel technieken en methodes die in de permacultuur gewoon zijn (geworden), zijn niet per se door permaculturisten uitgevonden, het is de holistische, allesomvattende benadering die permacultuur onderscheidt.

Centraal staat het leren van de natuur, en een van de belangijkste observaties is dat er in de natuur geen afval bestaat. Alles is in een constante omloop, deze circulatie is een uitwisseling van energie en bouwstoffen tussen de geosfeer, atmosfeer, hydrosfeer en biosfeer. Het eindproduct van de een is het beginproduct van de ander. Zo is permacultuur in tegenstelling tot veel van de huidige systemen niet lineair maar circulair.

Verschillende docenten hebben in het verleden ontwerpprincipes geformuleerd die de basis vormen van ieder ontwerp. Deze principes zijn niet uniek voor permacultuur, in veel commerciele bedrijven bijvoorbeeld zijn een aantal principes ook goed uitgevoerd, deze principes zijn dan ook niets zonder de onderliggende ethiek. Deze ethiek is gevat in drie ethische principes:
Zorg voor de Aarde
Zorg voor Mensen
Eerlijk delen (grenzen aan groei)

David Holmgren heeft een 12-tal ontwerpprincipes opgsteld die vrij conceptueel zijn, en daarmee misschien makkelijker op een verscheidenheid aan situaties toe te passen. Zelf ben ik het meest bekend met de 10 meer praktische principes zoals die ook op de permacultuurschool nederland worden gebruikt. Daarover meer in een ander onderwerp. Een aantal belangrijke themas komt altijd terug. Diversiteit, multifunctionaliteit, met succesie meewerken, en het hergebruik van eigenlijk alle stoffen en energie.

Permacultuur is niet alleen breed toepasbaar, het is echt een holistische benadering, daarom vind je bijvoorbeeld op het Amerikaanse permacultuur-forum (www/permies.com) onderwerpen over uiteenlopende onderwerpen zoals waterzuivering, plantcombinaties, composteren, ecologisch bouwen, paddestoelen kweken, compost-toiletten, plantengildes, bodemherstel, eco-village-design, zonne en wind-energie, efficiente kachels, bosbeheer, medicinale kruiden, wilde eetbare planten, ambachten en nog onnoembaar veel meer aanverwante onderwerpen.

Ik hoop dat met de tijd dit forum ook zo een veelzijdige bron aan kennis en info zal opbouwen. Dit kan alleen met de hulp van veel gebruikers. Ik wil dan ook iedereen uitnodigen om je kennis of ervaringen op welk gebied dan ook te delen, en niet te schromen om vragen te stellen, de antwoorden op jou vragen vormen ook voor anderen een bron van info.

Ik ben benieuwd naar aanvullingen, commentaar of andere definities en beschrijvingen van permacultuur.

kom maar op!
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Wat is permacultuur? Empty Starten met permacultuur

Bericht van Linda op 2011-02-16, 12:05

Beste Linder, dank voor de verwijzing, ga alles eens goed doorlezen en vooral keuzes maken, want er zijn wel heel veel mogelijkheden. Leuk! Komende zaterdag start een cursus waar ik de basisbeginselen hoop te leren. Mis wel reacties op dit forum, is het nog niet zo actie?

Linda

Aantal berichten : 4
Registratiedatum : 12-02-11
Leeftijd : 52
Woonplaats : Peer

Terug naar boven Ga naar beneden

Wat is permacultuur? Empty Re: Wat is permacultuur?

Bericht van Linder op 2011-02-16, 23:35

heel veel mogelijkhedenen toepassingen ja...

Het forum is nog niet zo actief inderdaad, het is pas deze winter gestart, wie weet dat het de start van het groeiseizoen wel actiever wordt hier.

Misschien moet ik het ook adverteren, maar zou niet weten waar.

groets
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Wat is permacultuur? Empty Re: Wat is permacultuur?

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum