Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Ergens in Vlaanderen

Ga naar beneden

Ergens in Vlaanderen Empty Ergens in Vlaanderen

Bericht van willy op 2011-02-24, 21:11

Het stuk grond(75 are, gelegen te Weelde, ten noorden van Turnhout(B)) waarover ik beschik was tot ongeveer 1990 akkerland. Het perceel grenst aan een beek en het terrein is licht glooiend naar die beek toe. Ongeveer 20 jaar geleden zijn er op het grootste gedeelte kerstsparren geplant. Een strook langs de beek (ongeveer 15 meter breed en ruim 100 meter lang) is vanaf toen ook beplant geworden met berk. In de loop van de volgende jaren zijn uit het kerstbomenperceel jaarlijks kerstbomen gerooid/verkocht. De alzo ontstane kale plekken zijn deels opgeplant geworden met beuk en deels spontaan begroeit geraakt met berken en diverse andere bomen.

Ergens in Vlaanderen Snapshot20110224183748Sinds ik het perceel in mijn bezit heb(einde 2006) heb ik de kerstsparren verwijderd, op enkele na, zij doen dienst als zichtscherm zodat het bouwwerkje dat ik geplaatst heb iets minder van aan de straatkant zichtbaar is. Met de zijtakken die van de sparren en van ander snoeihout vrijgekomen zijn heb ik een soort van takkenwallen gemaakt.

Zoals je kan zien heb ik in het midden een cirkelvorm vrijgemaakt. Er omheen een takkenwal. De straal van de cirkel is +/- 13 meter. En binnen die cirkel daar wil ik mijn permacultuurtuin maken. Voor het overige wil ik het terrein inrichten onder andere geïnspireerd op het werk van Louis Le Roy(zie www.stichingtijd.nl en www.ecokathedraal.nl , en ook zijn boek ‘natuur uitschakelen natuur inschakelen’) en op het boek ‘De Wilde Tuin’ van Johan Wullaert(1992), ook het boek ‘Buiten is het groen’ van Henk Gerritsen is inspirerend, verder heb ik er een ‘compostwerfje’ en stapel ik er mijn hout voor de winter. Ik heb er ook enkele kippen.

Binnen de omtrek van de cirkel was vrij snel een begroeiing met gras aanwezig.

Ergens in Vlaanderen Snapshot20110224184003


Ergens in Vlaanderen Snapshot20110224184123


Ergens in Vlaanderen Snapshot20110224184237Ik heb in het najaar van 2010, al drie cirkelsegmenten, taartstukken als het ware, ‘behandeld’. Eén segment heb ik in bedden gelegd en bedekt met paardenmest en nadien afgedekt met een landbouwplastic. Een tweede segment heb ik enkel met paardenmest bedekt en afgedekt met landbouwplastic. Het derde segment heb ik met houtsnippers van het lokale containerpark bedekt. Onder het plastic heeft de grond een geode kruimelstructuur gekregen en is de mest mooi gecomposteerd. In november 2009 heb ik fruitboompjes geplant. Waar enkel houtsnippers liggen tieren de nevenkruiden(onkruiden) welig. De fruitbomen hebben veel hinder ondervonden van de konijnen die van de schors eten(ik heb de stammen telaat beschermd).

Het was mijn bedoeling in 2010 met mijn permacultuurtuin te beginnen maar omdat de toestemming van mijn werkgever om halftijds te werken maar uitbleef en mede doordat ik de kans heb gekregen brandhout in te slaan(ik moest wel de bomen om doen en in mootjes zagen) is het er niet van gekomen. Mede uit principe doe ik alles – het werk in de tuin zowel als het hout afdoen en verzagen en alle andere arbeid op mijn terrein – zoveel als mogelijk alleen en zonder gemotoriseerde hulpmiddelen - op een bosmaaier na.

Sinds kort werk ik halftijds en kan ik meer tijd in “het bos” doorbrengen. Omdat mijn leven meer moet zijn dan dat “bos” alleen wil ik er toch alles bijeen niet meer dan één dag per week in doorbrengen, ook tijdens de voorbereidende werkzaamheden.

Ik heb de cirkel verder uitgewerkt zoals je kan zien op de foto’s. Binnen de cirkel met straat +/- 13 meter heb ik een tweede cirkel met een straal van +/- 8 meter. In deze cirkel kom de moestuin. Hiervoor is maar eens paardenmest gehaald. Ik heb in totaal 8 kubieke meter mest gespreid die afkomstig is van een manège waar men op een natuurlijke en diervriendelijke manier met paarden omgaat(www.4horses.be). Ook heb ik de 5 dode fruitboompjes vervangen, ik moest echter vaststellen dat van twee de onderstammen nog vol leven zaten, ik heb ze dan maar apart gezet om te zien wat ze nog gaan doen.

Mijn volgende taak is het omheinen van de moestuin, kippendraad er omheen om de konijnen buiten te houden.

Nadien wil ik ter plekke gaan zaaien. Ik moet dan nog op de mest karton leggen en daarop een bodemsubstraat/mulch aanbrengen(compost van eigen ‘kweek’) en afdekken met stro. Ik wil hierbij graag het systeem van de plantengildes aanhouden, ook wil ik mijn tuin verrijken met kruidachtige ‘wilde’ planten als boerenwormkruid, guldenroede, duizendblad en koninginnenkruid.
Bij www.denieuwetuin.be las ik :”We werken aan een moestuin nieuwe stijl, waarbij het plezier en de ervaring van het kweken van groenten, kruiden, vruchten en bloemen even belangrijk is als de oogst.” Ik kan me hier wel in vinden.

Ik ben zeker nog relevante info vergeten maar hopelijk heb je hiermee al een zicht op mijn gegeven.
Graag uw kritiek, suggesties, tips, … &
Kan ik in contact komen met gelijkgestemden in mijn omgeving?

Alvast bedankt voor uw belangstelling.

willy

Aantal berichten : 19
Registratiedatum : 12-12-10
Leeftijd : 63
Woonplaats : Weelde, België

Terug naar boven Ga naar beneden

Ergens in Vlaanderen Empty Re: Ergens in Vlaanderen

Bericht van Chana op 2011-02-25, 12:20

Ziet er goed uit. Leuk ook dat je genoeg grond hebt om veel te verwezenlijk en uit te kunnen breiden als je dat zou willen.


Chana

Aantal berichten : 330
Registratiedatum : 17-02-11

Terug naar boven Ga naar beneden

Ergens in Vlaanderen Empty Visie op permacultuur

Bericht van willy op 2011-07-28, 21:12

Volgende - door mij wat aangepaste - tekst vind ik een mooie aanvulling op hoe ik mijn permacultuurproject zie. Hoe ik er tegen aan kijk dus.

[quote]
... het kiezen voor permacultuur is mijn inziens ... het selecteren van gewenst en ongewenst. Ik stimuleer planten met een eetwaarde, ik beperk (middels wieden) planten die daaraan niet voldoen en ik gebruik daar geen bestrijdingsmiddelen en boer ecologisch. Ook tav dieren maak ik een keuze van gewenst/ongewenst: bijen en hommels beschouw ik gewenst: zij zijn noodzakelijk voor de bestuiving en vruchtvorming, wespen en horenaars zijn natuurlijke vijanden van bij en hommel dus bestrijd ik die mechanisch en dus ook zonder bestrijdingsmiddelen. ...

Ik geloof niet dat onze natuur nog natuurlijk is en ik maak met het inrichten van mijn permacultuurtuin de natuur echt niet natuurlijk maar probeer wel met een totaalvisie een tuin/leefgebied te creëren met een grote permacultuurplantenvariatie waarbij grotere aantallen mogelijk zijn en daarnaast plaats/heb ik ook voor de biodiversiteit diverse niet-permacultuurplanten waarbij ik de aantallen beperkt houd. Om ook nog een beetje in balans met de fauna te zijn kies ik voor een 50/50 % regeling met de fauna: Ik neem ca 50 % van de beschikbare “oogst” voor eigen gebruik en de resterende 50 % laat ik voor de fauna achter. Ik oogst wel eerst beduidend meer dan 50 % maar een deel daarvan gebruik ik voor het bijvoederen in de winter om zo overwinteraars meer kans te geven.

... Ik maak ... keuzes maar sta zeer open voor ideeën hoe een en ander beter kan en zou ook best hulp kunnen gebruiken en bied aan de andere kant ook weer hulp aan. ...

Van Ger Duut op http://groups.google.com/group/permacultuur?hl=nl .


willy

Aantal berichten : 19
Registratiedatum : 12-12-10
Leeftijd : 63
Woonplaats : Weelde, België

Terug naar boven Ga naar beneden

Ergens in Vlaanderen Empty Re: Ergens in Vlaanderen

Bericht van TerraXY op 2011-07-29, 09:19

Hoi Willy,
Je gebruikt mijn oorspronkelijk tekst als aanvulling van hoe jij je Permacultuurproject ziet en voel mij zeer geëerd Cool en zou dan ook graag meer over jou project willen weten daar wij dus blijkbaar op 1 lijn zitten met het idee van Permacultuur.
Helaas zitten we een pokke-eind uit elkaar maar als ik eens in Belgie kom ben ik zeker van plan langs te komen: mijn ideeën zijn misschien een goede richtlijn maar de invulling van 1 en ander zal zeker ruimte hebben voor andermans ideeën.
Zelf documenteer ik alles via mijn website waar ik net mee gestart ben: Ik heb gelukkig veel notities en foto's gemaakt en ben nu bezig 1 en ander ook voor een ander inzichtelijk en leesbaar te maken.
TerraXY
TerraXY

Aantal berichten : 65
Registratiedatum : 29-05-11
Leeftijd : 63
Woonplaats : Schoonloo / Heiligerlee

http://www.medume.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Ergens in Vlaanderen Empty Re: Ergens in Vlaanderen

Bericht van Linder op 2011-07-29, 19:56

Ik heb (op verzoek van willy) het onderwerp 'visie op permacultuur' toegevoegd aan dit onderwerp.

Willy, ea. (ik doe dit even openbaar omdat meer mensen baat zouen kunnen hebben aan het antwoord)
Als je een nieuwe reactie onder een bestaand topic wilt plaatsen moet je ingelogd zijn. Als je ingelogd bent staan er helemaal onderaan twee groene knoppen; 'new topic' en 'new post'.

Klik op 'new post' om een reactie te plaatsen onder dat onderwerp. Er staat tegenwoordig ook een klein 'snel reageren' veldje onder ieder onderwerp.

je kunt hier direct je tekst in typen of plakken, en op verzenden drukken.

groets
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Ergens in Vlaanderen Empty Re: Ergens in Vlaanderen

Bericht van TerraXY op 2011-07-29, 20:28

THX Linder,
Waar zouden we zijn zonder een goed admin Smile
GRTX Ger

@Willy,
Onze ideeën zijn vergelijkbaar en ook onze projecten zijn vergelijkbaar: Ik ken LeRoi (als tuin/groengebied) van een project in wijk Leeuwenborg in Groningen (NL) en een deel van zijn ideeën pas ik ook toe.
Zelfs onze grondstukken lijken op elkaar wat de grond betreft. Alleen ben ik wat groffer aan het werk dan jou: ik haal meer dan de helft van de grond overhoop en voer ook grote hoeveelheden grond en andere stoffen aan.
Op zich kunnen we in elk geval de kunst vtav Permacultuur van elkaar afkijken Smile


Laatst aangepast door TerraXY op 2011-08-07, 14:54; in totaal 1 keer bewerkt
TerraXY
TerraXY

Aantal berichten : 65
Registratiedatum : 29-05-11
Leeftijd : 63
Woonplaats : Schoonloo / Heiligerlee

http://www.medume.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Ergens in Vlaanderen Empty Re: Ergens in Vlaanderen

Bericht van willy op 2011-08-07, 12:52

Als ik met karton werk gebruik ik alleen bruin (golf)karton met zo weinig mogelijk opdruk(dus niet de blinkende, veelkleurige doos van de nieuwe stofzuiger maar eerder de verpakking van de nieuwe Ikeakast). Het karton wordt steeds ontdaan van alle plastic tape en nietjes. Na een aantal maanden vind je van dit karton niets meer terug.

willy

Aantal berichten : 19
Registratiedatum : 12-12-10
Leeftijd : 63
Woonplaats : Weelde, België

Terug naar boven Ga naar beneden

Ergens in Vlaanderen Empty Re: Ergens in Vlaanderen

Bericht van TerraXY op 2011-08-07, 14:50

Gebruik ook rustig wit als je ook al bruin gebruikt. wit is tijdens de produktie iets slechter voor het milieu daar het gebleekt word maar dit is niet na de produktie geen faktor meer voor het karton.
Veelkleurig zou ik wel vermijden maar bedenk dat karton al gemiddeld 1 maal gerecycled is en dat daar ook dus drukwerk in het proces gebruikt wordt en er dus vaak meer bedrukking in het karton zit dan er op.
Dit is wat ik dan ook eigenlijk tegen karton voor mulchen heb (ik ben misschien te veeleisend) maar 1 en ander is relatief schoon (ook dus wit en bedrukt) en aangezien wit/bedrukt vaak ook een bruine kant heeft hoef je het dus niet op je akker te zien. Het belangrijkste is wel dat je geen gecacheerd karton gebruikt (Hier zit een folie in of op het karton) maar dit is eigenlijk altijd al PE en zal dus op termijn ook probleemloos verteren. (Zelfs de waxed dozen zijn eigenlijk geen probleem: dezen zijn meestal levensmiddelen kwaliteit dus ook schoon genoeg voor mulchen alleen het verteren zal wat misschien wat langzamer gaan.
Ik heb ca 20 jaar in allerlei functies tot 2003 in de karton gewerkt (vooral als milieubeheerder); daarom weet ik hoe 1 en ander in elkaar zit.
Dat ik zelf niet mulch ligt ook aan het feit dat ik een beter alternatief heb: ik gebruik paardenmest.
(Het verwijderen van nietjes en tape vind ik overigs vanzelfsprekend: ook tijdens de produktie van karton word dit bijna perfect verwijderd.

willy schreef:Als ik met karton werk gebruik ik alleen bruin (golf)karton met zo weinig mogelijk opdruk(dus niet de blinkende, veelkleurige doos van de nieuwe stofzuiger maar eerder de verpakking van de nieuwe Ikeakast). Het karton wordt steeds ontdaan van alle plastic tape en nietjes. Na een aantal maanden vind je van dit karton niets meer terug.
TerraXY
TerraXY

Aantal berichten : 65
Registratiedatum : 29-05-11
Leeftijd : 63
Woonplaats : Schoonloo / Heiligerlee

http://www.medume.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Ergens in Vlaanderen Empty Re: Ergens in Vlaanderen

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum