Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


Dynamic accumulators

3 plaatsers

Ga naar beneden

Dynamic accumulators Empty Dynamic accumulators

Bericht van Linder 2011-03-23, 15:15

In de engelse boeken kom je vaak de term 'dynamic accumulators' tegen. Dit zijn planten die bepaalde voedingsstoffen verzamelen. Bij het composteren of mulchen van deze planten worden deze voedingsstoffen ter beschikking gesteld aan de planten die eromheen groeien.

Zeker ook in je eetbare bostuin zijn sommige van deze planten goed bruikbaar voor 'chop 'n drop'.

Ook kunnen ze functioneren als indicatorplant voor de aanwezigheid van bepaalde stoffen.

Ik heb een lijst met verzamelaars vertaald naar het nederlands. Een paar planten hebben geen nederlanse naam, en komen ook niet voor in europa, die heb ik weggelaten.

Ook stuitte ik op het volgende probleem:
In het engels maken ze onderscheidt tussen 'docks' en 'sorrel', wat in het nederlands allebei zuring heet. Ik kan maar niet achterhalen welke soorten ze nou precies bedoelen met welke naam. Het is allemaal van het geslacht rumex...
Verder raakte ik in de war van de ganzevoet familie (officieel geen familie meer maar onderdeel van de amaranten, ik weet het) ze gebruiken de namen 'pigweed', lambsquarters en goosefoot's.

Tot slot, wat is het verschil tussen 'bracken' en 'fern'? klopt het dat de bracken varen adelaarsvaren is?

Iemand?

Dynamische verzamelaars – vertaald uit het engels….

N -stikstof
Alfalfa – Lucerne / clakver / soja / bonen (alle vlinderbloemigen) / wikke / smeerwortel / kelp (soort zeewier) / zoethoutblad / brandnetels

Mg –Magnesium
Blaaswier / ‘broom drops’? / loof van wortels en peen / klein hoefblad / smeerwortel / paardenbloem / blauwe knoop / zeewier, palmaria palmata / heermoes, paardenstaart / kelp / moerasspirea / maretak / toortsen (zoals de keizerskaars en zwarte toorts) / peterselie / pepermunt / wilgenschors / waterkers

B –boran
Wolfsmelk / bietenblad / kartonnen dozen

Cu –koper
Varens / klein hoefblad / paardebloem / brandnetel / weegbree / planten van de familie ‘argentina’ (niet erg relevant hier in nederland) / melkdistels / valeriaan / duizenblad

Co – kobalt
Varens / heermoes/ wikke

K – kalium
Varens / borage / loof van wortels en peen / kamille / muur / chigorei / klaver / zuringsoorten / ogentroost / venkel / planten van de ganzevoetfamilie / brandnetel / toortsen / eikenbast / peterselie / pepermunt / ganzevoet / weegbree / heelkruid / melkdistel / volledige weegbree familie / waterkers / duizendblad / ‘way wort’? / sinaasappel en bananenschillen

P –fosfor
Gerst / varen / bruidssluier / boekweit / kalmoes / karwij / kamille / muur / klaver / paardenbloem / zuring / knoflook / ganzevoet / citroenmelisse / zoethout blad / lupine / goudsbloem bloemen / moerasspirea / mosterd / Lachnanthes caroliniana / (winter) postelein / savooiekool / wikke / waterkers / duizenblad

S -zwavel
Klein hoefblad / ogenstroost / venkel / knoflook / moerasspirea / toortsen / mosterd / brandnetel / weegbree / kattendoorn en kruipend stalkruid / herderstasje / waterkers / ‘waywort’/ bladkool / uien

I -jodium
Sarsaparilla / blaaswier / palmaria palmata (wier) / ijslands mos / kelp

Fl – fluor
Waterkers / knoflook

Si – silicium
Haverstro / weegbree / valerian / borage / smeerwortel / paardenbloem / heermoes
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Dynamic accumulators Empty Re: Dynamic accumulators

Bericht van Eironeia, Saskia 2011-04-09, 18:41

En nu voor mijn begrip:

1.
Linder schreef: goed bruikbaar voor 'chop 'n drop'.
2.
Linder schreef: Ook kunnen ze functioneren als indicatorplant voor de aanwezigheid van bepaalde stoffen.

1.
Dus ....... veldjes creëren waar je deze planten (doorelkaar) zaait en de ruimte geeft om ze op een later tijdstip als mulch rondom groenten (Fruitbomen?) te gebruiken?

Doorelkaar met een ? want misschien moet het in een juiste verhouding & combinatie zijn (en in dat geval welke) of misschien moet ik de bodemsamenstelling kennen om te weten welke toevoeging er nodig is en alleen de betreffende 'verzamelaar' gebruiken. Maar ik kan alleen de zuurgraad zelf meten.

2.
Dan zou de 2e functie handig zijn. Ws een domme vraag maar hoe werkt het: als de plant van uit zichzelf uitbundig groeit duidt het op ruime aanwezigheid van de stof die hij verzamelt? Of heeft hij die juist aan de grond onttrokken?

Dus daar waar in de lente onder aan ons terrein een geel paardebloemenveld ontstaat bevat de grond veel koper en hogerop niet want daar staan uit zichzelf geen paardenbloemen?

Maar ook hoe moet ik de 'zee van lupines' duiden die op een deel van ons terrein staan. Ik vermoed dat deze plant hier niet van nature stond en dat de vorige eigenaar met deze plant begonnen is. Bevat ons hele terrein fosfor maar wint de lupine langzaam terrein (meer dan 10 jaar), of is juist dat deel van het terrein rijk aan fosfor. Of moet ik er van uit gaan dat deze geïntroduceerde plant het gewoon goed doet omdat het geen al te moeilijke plant is en het ook doet op fosfor arme-gewone grond.

3.
Ik weet van brandnetels dat ik ze beter kan omzeisen en als mulch gebruiken voor ze blieien. Maar van de planten waar je graag van hebt dat ze zich blijvend vermenigvuldigen; kan je het dan na de bloei doen of hebben ze dan alle rijkdom aan stoffen opgebruikt voor het bloeien?




Eironeia, Saskia
Eironeia, Saskia

Aantal berichten : 141
Registratiedatum : 19-01-11
Leeftijd : 66
Woonplaats : Rotterdam

http://www.eironeia.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dynamic accumulators Empty Re: Dynamic accumulators

Bericht van Linder 2011-04-10, 19:08

1.
niet helemaal, strikt gezien is chop 'n drop het plaatsen van planten die mooi mulch materiaal maken op de plaats waar dat nodig is. Zoals de smeerwortel en mierikswortel die we in je boogaard hebben uitgezet onder de bomen. Maar je kan ook best een veldje maken hiervoor, bv een brandnetel-smeerwortelveldje.

Ook mulch planten kunnen prima door elkaar, zelfs tussen de productieplanten. Het wieden, voor ze gaan bloeien, van brandnetels kun je doen met van die rubber afwashandschoenen aan: beetpakken en recht omhoog trekken, laten vallen waar ie groeide. Je kan de bloei, een beetje, vertragen door de top, het jonge deel van de plant, af te knippen. Die bovenste tien centimeter oogst je om door je omelet te doen, of in de soep, om roer te bakken, thee van te zetten of een van de andere 100 bereidingswijzen. hartstikke voedzaam.

later de brandnetel alsnog uittrekken, en neergooien.

Over de bodemgesteldheid, alleen als je ernstige onbalans of verstoring vermoed is het interessant om de bodemgesteldheid te gaan onderzoeken, en tekorten aan te gaan vullen denk ik. Wel is er soms aan bladafwijkingen en dergelijke af te leiden dat een plant ergens gebrek aan heeft. Dan kun je een gift van het een of andere plant kiezen om dit mee te verhelpen.

Doorgaans is het een kwestie van het bouwen van een goed gevarieerde compost, of mulch, genoeg om te zorgen voor een gebalanceerde bodem. Je laat het vooral aan het bodemleven over, dat zijn de proffesionals, wij hoeven ons hoofd doorgaans niet te breken over hoeveel g stikstof en kalium per m2 per plantensoort.

Wanneer je weet dat een bepaalde plant een specefieke voedingsstof extra nodig heeft kun je een mulch plant kiezen die dat voorziet en die in de buurt plaatsen. (als sikstof de benodigde stof is kun je zelfs stikstoffixeerders ernaast zetten zoals de boontjes die bij mais groeien).

Vooral als je met vloeibare voedingsstoffen oplossingen (NPK) aan de slag gaat wordt het ineens een moeilijk gedoe met berekeningen hoeveel er nodig is en dergelijke, door ipv de planten, het bodemleven gewoon ruim en gevarieerd te voeden krijgen je planten gestaag een toevoer van benodigde voedinsstoffen

In de wat meer intensieve moestuin waar je liever geen woekerplanten hebt kun je ervoor kiezen om ipv smeerwortel borage te zaaien. maar ook spinazie, mosterd, tuinbonen en veel kruiden zijn goede planten om je mulch laag mee op te gaan bouwen.

je kunt als, wanneer je bv op arme zandgrond zit, de eerste jaren je planten verwennen met een gier. Bovenstaande lijst is dan ook handig als je in de gaten houdt welke voedingsstoffen nodig zijn in welk stadium van ontwikkeling van de plant hoe je je gier samenstelt, groei, bloei, vruchtvorming, etc. eerst gewoon brandnetelgier, tijdens de bloei en vruchtvorming ook smeerwortel en heermoes toevoegen.

In de praktijk gebruik ik gewoon dat wat voorhanden is...

2.
ja zoiets, bepaalde planten kúnnen iets aangeven over de standplaats van die planten, hoeveel zon er gedurende het jaar komt, overvloed of tekort aan (bepaalde) voedingsstoffen, zuurtegraad en bodemstructuur, zijn soms af te leiden aan wat er van zichzelf groeit, of goed groeit.

Maar das niet 1 op 1, het is dus niet zo dat als je ergens veel paardebloemen ziet staan er dan ook veel koper in de bodem zit. Paardebloemen groeien overal wel goed, bovendien, had jij niet paardebloemen bewust lopen verspreiden? Smile Wel kun je wanneer er een aantal planten die achter het kopje koper staat vermoeden dat er wat koper in de bodem zit.

Zo groeien alfalfa, kamille en distels vaak goed op droge, compacte arme grond, onkruiden zijn ook goed in het herstellen van de bodemstructuur, zo gaan de alfalfa en distels de bodem opbreken met hun wortels, en zeker de distels zullen voedingsstoffen uit diepere grondlagen omhoog gaan halen. Maar op losse gronden zullen eerder planten gaan groeien met een heel vertakte fijne wortelstructuur die de grond bij elkaar houdt.

Het een en ander is vooral van waarde als je het comineerd met meer verschillende waarnemingen die in de zelfde richting wijzen. Over het algemeen betekent het dus ook dat je als er een bepaalde vrijwilliger (onkruid) veel opkomt iets aan de hand, dat deze vrijwilliger zal verbeteren, als deze vrijwilliger niet iets is dat je op die plek wilt, bv omdat het geen lekker eten is, is het handig om planten die erop lijken met vergelijkbare functies of werking/groeipatroon die voor jou wel voordelig is te plaatsen, ipv distels kardoen en artichok is een bekend voorbeeld.

3.
ja planten zullen wel iets van energie hebben gebruikt voor hun zaadzetting, maar das wel verwaarloosbaar denk ik. als je wilt dat ze zich vermeerderen moeje ze gewoon laten bloeien en zaad vormen voor je ze omzeist of sikkelt. bovendien gaat de smeerwortel zich ook vegetatief vermeerderen.
Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Dynamic accumulators Empty Re: Dynamic accumulators

Bericht van marc 2011-04-10, 21:42

Linder,
Dock and sorrel: dock is de naam gebruikt voor de meeste soorten, maar de zuringsoorten met een hoog oxaalzuurgehalte, de soorten die we doorgaans eten, worden sorrel genoemd.
Goosefoot: is de gewone naam voor ganzevoet, de andere namen die je opnoemt zijn, voor zover ik begrijp, courante Britse synoniemen. Afhankelijk van de streek wordt de ene of de andere naam gebruikt. Als het erop aan komt, dan gebruikt je best de latijnse naam.
Bracken is inderdaad adelaarsvaren - die is trouwens eetbaar: de jonge scheuten die net boven de grond uitkomen kan je rauw of bereid eten. Ik heb 't geprobeerd: ze zijn wat slijmeriger en niet bijzonder smakelijk.
Hier heb je een link naar een lijst van planten met wetenschappelijke naam en engelse benaming.
Groeten,
Marc

marc

Aantal berichten : 79
Registratiedatum : 10-12-10
Leeftijd : 56
Woonplaats : Waasmont

Terug naar boven Ga naar beneden

Dynamic accumulators Empty Re: Dynamic accumulators

Bericht van Linder 2011-04-10, 22:52

Ha! bedankt,

met wikipedia kom je een eind maar is niet altijd even precies.


Linder
Linder
Admin

Aantal berichten : 633
Registratiedatum : 21-11-10

https://permacultuur.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Dynamic accumulators Empty Re: Dynamic accumulators

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum