Permacultuur
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Atataya stelt zich voor...
van Abracadavra 2015-02-01, 20:58

» Eetbare planten kweken in niet verwarmde binnenruimte?
van Linder 2015-01-27, 23:26

» Boomstronken
van Linder 2015-01-27, 23:25

» wanneer Yakon appelwortel oogsten?
van Linder 2015-01-27, 22:26

» groenten wassen op grotere schaal
van Linder 2015-01-27, 22:24

» Paw Paw Asimia triloba
van Linder 2015-01-27, 22:21

» Ugni molinae - Chilean Guava
van Linder 2015-01-27, 22:19

» Vijgcactus, babaco papaya, jujube, guave, acca, gele kiwi, Japanse krentenboom, kakiboom
van Linder 2015-01-27, 22:16

» Lotte's droomtuintje
van Linder 2015-01-27, 22:07

» Aardamandel?
van Linder 2015-01-27, 22:04


de helofyten filter - van het oude forum

Ga naar beneden

de helofyten filter - van het oude forum Empty de helofyten filter - van het oude forum

Bericht van Alex 2010-11-28, 00:02

Op het ouder forum stonden veel interessante onderwerpen, die we niet weg wilden doen. Daarom zijn we langzaam alle interessante onderwerpen aan het overhevelen. Hier over het onderwerp helofyten filter - het was wel even twijfelen over onder welk onderwerp ik het moest plaatsen: het gaat om huishoudelijk water filteren, maar wordt buiten het huis geplaatst en ook niet altijd in de meeste directe omgeving. Maar ja, alles hang met elkaar samen - juist in de permacultuur.
Alex
Alex
Admin

Aantal berichten : 54
Registratiedatum : 21-11-10

Terug naar boven Ga naar beneden

de helofyten filter - van het oude forum Empty douwe beerda

Bericht van Alex 2010-11-28, 00:02

door Douwe Beerda

Hier nog een goed idee van Stichting de 12 Ambachten namelijk het helofytenfilter. Lees het hele plan op hun website: http://www.de12ambachten.nl ga naar water zuivering/besparing en dan naar helofyten filter.

Hier alvast een voorproefje:

Helofytenfilter

Een bak vol zand, begroeid met rietplanten. Wie zou luttele jaren geleden hebben geweten, dat je daarmee uit het smerigste rioolwater glashelder water tovert? Met zo'n helofytenfilter (waarvan er in ons land inmiddels honderden zijn gebouwd na onze eerste cursussen begin jaren negentig) kun je zonder rioolaansluiting! Ook hier beschreven: ons nieuwe veel kleinere lichtgewicht steenwolfilter dat zelfs rioolaansluiting in de stad overbodig maakt.

Eén persoon heeft genoeg aan een helofytenfilter van amper 3 m³ inhoud (voor huishoudelijk afvalwater inclusief spoeltoilet), bestaande uit fijn zand en onder en daarbovenop een laag schelpengrit en in dat zand een woeste kluwen van volgroeide en misschien al weer deels afgestorven rietwortels. In de bovenste gritlaag liggen een paar sproeibuizen, die van tijd tot tijd een lading vuil water op het filter loslaten, niet teveel, niet te weinig en met tussenpozen van liefst een paar uur, zodat het filter 'op adem kan komen'. Hoe verklaar je het wonder van dat glasheldere en op wat nitraatresten na inderdaad zeer zuivere water, dat het filter onderin via het schelpengrit (dat het grootste deel der fosfaten bindt) verlaat? Dat zuiverende werk doen bacteriën, in hoofdzaak zuurstofminnende (aërobe) bacteriën, die zich aan de zandkorrels hechten en die zich snel vermeerderen dankzij de vooral organische voedingsstoffen, die ze uit het vuile water halen. De plantenwortels, in leven net als in de natuur gastheer voor de bacteriën, leveren als ze zijn afgestorven de noodzakelijke koolstof, nodig voor het afbraakproces. Dat verklaart het feit, dat het helofytenfilter een regenererend filter is, dat bij een goede behandeling (dus: geen giftige chemicaliën of olieresten, maar huishoudelijk afvalwater van een natuurlijke samenstelling) tenminste tientallen jaren meegaat. Terwijl de voorganger van het helofytenfilter, het vooral in Amerika vroeger veelvuldig toegepaste zandfilter regelmatig verstopt raakte door toegevoerde organische deeltjes, overkomt het helofytenfilter zoiets nimmer omdat bij ieder van de steeds weer uitlopende rietstengels een doorgang voor het vuile water in het zandoppervlak onder de schelpengritlaag ontstaat
Alex
Alex
Admin

Aantal berichten : 54
Registratiedatum : 21-11-10

Terug naar boven Ga naar beneden

de helofyten filter - van het oude forum Empty Adrie

Bericht van Alex 2010-11-28, 00:04

Helofytenfilters worden op dit moment vrij veel toegepast in Nederland. Soms voor het nazuiveren van gezuiverd water uit rioolwaterzuiveringsinstallaties (bijvoorbeeld waterpark Groote Beerze), maar ook voor de zuivering van vervuild oppervlaktewater (bijvoorbeeld waterpark Lankheet). Ook boeren gebruiken ze om afstromend water van verharding te zuiveren. In de VINEX wijk Leidsche Rijn (bij Utrecht) komen helofytenfilters die het oppervlaktewater zuiveren. Een mooi systeem waar ik zelf aan gewerkt heb is het systeem bij De Efteling. Het pretpark gebruikt gezuiverd water uit rioolwaterzuivering Kaatsheuvel en verwijdert extra stikstof uit dit water middels een helofytenfilter. Het water stroomt dan door drie vijvers op de golfbaan voordat het naar het park gaat. Het water is dan schoon genoeg voor recreatief gebruik.

Al met al wordt het gebruik van helofytenfilters en andere natuurlijke zuiveringsmethoden steeds meer gemeengoed.
Alex
Alex
Admin

Aantal berichten : 54
Registratiedatum : 21-11-10

Terug naar boven Ga naar beneden

de helofyten filter - van het oude forum Empty Re: de helofyten filter - van het oude forum

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum